Nieuws

Lotte

Tilburgs basketbaltalent Lotte van Malsen: ‘Ik was nog geen 17 toen ik naar Litouwen vertrok’

Haar jeugd bracht ze door bij de Tilburgse basketbalvereniging High Five, maar nadat ze de havo afrondde vertrok ze direct naar het buitenland. We hebben het over het Tilburgse basketbaltalent Lotte van Malsen. Hoe is het om op zo’n jonge leeftijd je dromen na te jagen, ver weg van alles en iedereen die je kent? Lotte vertelt ons haar verhaal.

De 19-jarige Lotte van Malsen is geboren en getogen in Tilburg. Hier woonde ze 16,5 jaar. Al van jongs af aan ontwikkelt ze een passie voor basketbal. “Ik heb ongeveer acht jaar bij High Five gebasketbald en daarnaast reed ik zo’n tien jaar paard bij manege Thielen. Ik haalde mijn havo-diploma op het Theresialyceum en daarna ging ik naar het buitenland om te doen wat ik altijd al het liefste deed: basketballen.”

Klaipèda, Litouwen

Lotte vertelt ons dat ze niet goed wist wat ze wilde doen nadat ze haar havo had afgerond. “Ik was 16,5 jaar toen ik klaar was met de havo. Het is dan best een grote stap om uit huis te gaan, te gaan studeren etc. en ik vond mijzelf daar ook nog best jong voor. Ik heb hard moeten werken om mijn diploma te behalen en nu wilde ik een jaar iets gaan doen wat ik leuk vond.” Ze ging op zoek naar een programma in het buitenland waarbij ze kon basketballen, maar tegelijk ook veel andere dingen kon leren.

Op 18 augustus 2017 was het zo ver: Lotte vertrekt naar Klaipèda, Litouwen. “In Litouwen dacht ik dat basketbal gewoon een internationale taal was, we speelden tenslotte allemaal hetzelfde spel. Dat viel vies tegen omdat er vrij weinig in Engelse termen gesproken werd en ik dus echt eerst wat simpele basketbaltermen in het Litouws moest leren.” Ze vertelt dat naarmate haar taalbegrip groeide, het samenspel er ook op vooruit ging. “Mijn gastgezin was erg gezellig. We waren met vier kinderen waarvan ik de oudste was. Ook ging ik in Litouwen naar school, maar dat was heel anders dan een Nederlandse middelbare school: uniformen, pas gaan zitten als de leraar zit en nog veel meer.”

Op naar Marshalltown, Iowa

Maar toen kwamen er nog meer ontwikkelingen in het leven van Lotte. De aanvoerder van haar Litouwse team besloot namelijk te gaan basketballen in New York City. De coach gaf Lotte toen het aanbod om mee te gaan. “Ik had nooit verwacht dat ik zo snel, zo veel plekken op de wereld zou gaan zien. Het was overweldigend maar zo ontzettend gaaf!” De aanvoerder vertrok rond Kerstmis naar Amerika. Lotte volgde en vertrok, aan het eind van haar jaar in Litouwen, naar New York City om daar voor een paar weken te basketballen. “We speelden toernooien en er was een kans dat ik gescout zou kunnen worden,” vertelt ze met een grote lach op haar gezicht.

Na deze twee weken ging Lotte terug naar Litouwen waar ze het schooljaar afmaakte, om vervolgens twee maanden bij haar eigen familie te zijn in Tilburg. “Ik kreeg de kans om naar Marshalltown in Iowa, USA te gaan. Daar kon ik basketballen en studeren. Die kans heb ik maar al te graag en met beide handen aangepakt.”

Nieuw avontuur

De afgelopen twee jaar heeft Lotte in Amerika gestudeerd. Hier heeft ze heel veel van geleerd en daarnaast heeft ze een persoonlijke groei doorgemaakt. Ze heeft de kans gekregen om, naast te basketballen voor een Amerikaanse college, ook uit te vogelen waar haar verdere interesses liggen. “Ik ga hier naar een community college. Dat vind ik heel fijn omdat het kleinschalig is, ik nooit alleen ben en ik veel mensen van veel verschillende nationaliteiten heb leren kennen.”

Maar het buitenland avontuur houdt hier niet op. “Nu ben ik 19 jaar oud. Na deze twee jaren in Marshalltown ga ik switchen van school voor het derde en vierde jaar van college. Ik heb een aanbod gekregen van een universiteit om te komen basketballen, voetballen en een studie in excercise science te volgen. Misschien dat ik er ook nog een minor sport, health & excercise psychology bij ga doen.” Lotte is tot en met augustus in Tilburg, waarna ze voor twee jaar vertrekt naar Mount Mercy University in Cedar Rapids, Iowa, USA.

Video

In onderstaande video kun je kijken naar de basketbal hoogtepunten van Lotte’s tijd op Marshalltown Community College.

Reageer op dit bericht