Meer en betere kerstverlichting in Tilburgse binnenstad

Aan het einde van het jaar is het een veelbesproken onderwerp in Tilburg: de sfeerverlichting in de binnenstad. Vorig jaar werd de verlichting al flink uitgebreid, dit jaar doen de ondernemers en de gemeente daar nog een schepje boven op.

Nieuw dit jaar is de verlichting in de Stationstraat. Vorig jaar hing daar nog niets, dit jaar zorgen twintig verlichtingspunten voor een sfeervolle toegangsroute vanaf het station naar de binnenstad. Waar vorig jaar de verlichting pas om 17.00 uur aan gaat, brand het merendeel van de lichtjes dit jaar al om 16.00 uur.

“Vorig jaar waren er veel problemen met de verlichting. Door storingen en vandalisme deed dit het niet altijd. Er hoefde maar op één plaats iets te mis te gaan en een hele straat zat zonder verlichting.” Vertelt Jannet Wouters, projectleider bij het Ondernemersfonds. Om dit probleem op te lossen komen er dertien masten in de binnenstad. De stroomtoevoer wordt beter verdeeld en de tijdsklokken zorgen ervoor dat de lampjes langer branden.

Ondernemers en de gemeente

Net als vorig jaar zorgen de ondernemers in de binnenstad samen met de Gemeente Tilburg voor de sfeerverlichting. De ruim 500 ondernemers van het Ondernemerfonds betalen de verlichting, het aanbrengen hiervan en de afwerking, de gemeente zorgt voor de masten en de infrastructuur. En dat viel afgelopen jaar al in goede aarde.

“We hebben vorig jaar een onderzoek gedaan onder de bezoekers van de binnenstad. Opmerkelijk was dat niet alleen de sfeer en beleving beter werden, maar ook het veiligheidsgevoel toenam. Als de lichten brandden, voelden bezoekers zich veiliger.” Een goede reden voor de Ondernemers om de verlichting dit jaar tot eind januari te laten branden.

Bekijk hier alle foto’s van de sfeerverlichting van 2014 in Tilburg.

Vandalisme

Vorig jaar werd er volgens Jannet voorafgaand weinig rekening gehouden met vandalisme en het doelbewust kapot maken van de verlichting. “Zo klom er iemand in een mast van drie meter hoog om een tijdsklok te slopen of werd er een stuk van een kabel uit een kerstboom gesneden.” Beveiligers en ondernemers in de binnenstad is toen gevraagd een oogje in het zeil te houden. Om dit te voorkomen is er deze winter extra attentie vanuit cameratoezicht en een hogere alertheid onder ondernemers en bewoners.

Heel veel lampjes

Om de complete binnenstad van Cityring, Koningsplein, Schouwburgring tot aan het Dwaalgebied en Stationstraat te verlichten, is er behoorlijk wat materiaal nodig. Zo komen er zo’n 140 hangende ornamenten in het winkelgebied, worden er bijna 100 bomen verlicht, zijn er op 40 punten verlichte ‘masten’ en op 85 plaatsen nog lichtgevende bollen en kappen. Na vijf december komen daar nog vijf grote kerstbomen bij en een kerststal op de Heuvel.

De versiering van het Pieter Vreedeplein krijgt dit jaar trouwens ook een metamorfose. Geen beruchte zwart met gele kerstballen meer, maar héél véél lichtjes in goud en zilver.

Winterse sferen

Vanaf twaalf november is de complete binnenstad van Tilburg verlicht. Dagelijks gaan er dan tussen 16.00 uur en 09.00 uur honderdduizenden lichtjes branden. Om in de ultieme wintersferen te komen zijn er dit jaar ook weer plannen voor Moonlight Shoppen, stadswandelingen, concerten, workshops en optredens en meer. Houd daarvoor de website www.winterintilburg.nl in de gaten.