Nieuws

Focus Foodbar
Let op! Dit artikel is al 336 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Tilburgse Bregje droomt over plantaardige Foodbar: ‘Tilburg is er klaar voor’

Een vette burger, lekkere cocktail, gevulde salade of uitgebreid driegangendiner, maar dan 100% plantaardig. De Tilburgse Bregje Mols wil met haar nieuwe Focus Foodbar laten zien dat plantaardig eten helemaal niet saai hoeft te zijn. Maar voordat het zo ver is, gaat er eerst nog een crowdfundingactie aan vooraf. “Ik hoop eind juli mijn deuren te kunnen openen!”

Ooit begon ze bij Stadscafé Meesters in de spoelkeuken om jaren later uit te groeien tot leidinggevende. “Ja, mijn passie ligt écht in de horeca,” vertelt de 28-jarige Bregje. Drie jaar geleden veranderde er iets: “Ik werd veganist en het begon toch een beetje te knagen om elke avond een biefstuk te serveren. Ik wil helemaal niemand de les lezen, maar het ging tegen mijn eigen principes in.” Ze dacht daarom na over manieren om haar passie voor de horeca te combineren met het bewust omgaan met voedsel. Haar idee? Focus Foodbar. “Ik denk dat Tilburg hier écht klaar voor is.”

Focus Foodbar

Bregje weet precies wat ze wil met haar Foodbar: een pand in het centrum, plek voor zo’n veertig gasten, een (kleine) buitenruimte en een menukaart met veel variatie. Je moet er straks terecht kunnen voor lunch, diner, koffie én een lekkere borrel. “Dat het pand in de binnenstad gevestigd is, vind ik heel belangrijk. Ik wil de drempel voor mensen die normaal niet plant-based eten zo klein mogelijk maken.”

Ook de stijl van de zaak heeft Bregje al voor ogen. “Veel planten, veel donkergroen, chroom, donker hout en zwart. Het wordt best wel classy, maar toch toegankelijk.”

‘Iedereen moet kunnen komen eten’

Inmiddels is er ook een chef-kok aangenomen en begint het menu steeds meer vorm te krijgen. “Eigenlijk wordt het een hele normale menukaart, alleen is alles plantaardig.” Voor het diner biedt Focus Foodbar verschillende voor-, hoofd- en nagerechten aan. Elke gang heeft een toegankelijke optie, zoals een bietencarpaccio of risotto. Maar ook een paar normale opties en een wat duurdere/exclusievere optie. “Iedereen die uiteten wil, moet bij ons uiteten kunnen.”

En dat iedereen uiteten moet kunnen bij de Foodbar, zie je ook terug in de ideeën van Bregje. Studenten kunnen straks genieten van een daghap: een goedkopere optie waarbij ook nog eens food waste tegen wordt gegaan. “We gaan hiervoor samenwerken met onder andere de Stadstuinderij om overschotten op te kopen en te gebruiken in de gerechten.” Maar ook iedereen die van fine-dining houdt kan zijn of haar hart ophalen: twee weken per jaar kun je bij Focus Foodbar terecht voor een vijf- of zevengangendiner.

Waar Bregje ten slotte ook héél enthousiast over is, is de heerlijke Beyond Meat burger die op de kaart komt te staan. “Deze burger lijkt zó ziekelijk veel op echt vlees!”

Investeren

De crowdfundingactie loopt nog tot 20 april. Op dat moment wordt duidelijk of Bregje haar Focus Foodbar droom kan gaan verwezenlijken. Daarvoor is nog redelijk wat hulp nodig! Het eindbedrag staat op 75.000 euro en op dit moment is er zo’n 40% opgehaald. Bregje: “Helpen kan al vanaf €25,- en daarmee koop je al meteen iets lekkers: bier en bitterballen of koffie/thee met gebak.” Vanaf €250,- kun je er ook voor kiezen om te investeren. In dat geval krijg je jouw geld binnen vijf jaar terugbetaald met 20% totaalrendement.

Wil je meer lezen over Focus Foodbar of wil je Bregje een handje helpen? Bekijk dan hier haar crowdfundpagina.

Reageer op dit bericht