Tilburgse carnavalskwèèkers 2013 bekend

Nooit eerder stuurden zoveel mensen Kwèèkers naar de redactie van Tilburg.com. Meer dan 500 grappige, spraakmakende en carnavaleske reacties kwamen binnen op de oproep om een Carnavalskwèèker te verzinnen. Jaarlijks worden er zestien in gebruik genomen, dus het was nog een hele klus om de leukste Kwèèkers uit te zoeken.

Maag ik vanaovend op jouwe wifi? , Zunwe mèèrege mar gaon lijnen? en Ge waoget nie hè! zijn drie voorbeelden van spreuken van dit jaar. Vanaf 11/11 mocht iedereen een Tilburgse spreuk inleveren. Grappig, prikkelend en in Tilburgs dialect moesten ze zijn en dat waren ze. “Met ongekend enthousiasme werden ons meer dan 500 potentiële Kwèèkers toegezonden”, zegt Monique Gianotten van Tilburg.com.

“Het was een helse taak om uit al deze leuke uitdrukkingen slechts zestien winnaars te mogen kiezen, maar het is gelukt. Deze Kwèèkerkampioenen maken zich ook deze carnaval weer onsterfelijk!

T gao de goeie kàànt op meej ons!

De Kwèèkers worden in opvallende kleuren gedrukt met de naam van de bedenker erbij. In totaal worden er 85.000 verspreid. Deze kaartjes liggen vanaf donderdag 7 februari bij de horeca in de binnenstad. Voorgaande jaren ontstond er een heuse handel onder carnavalsvierders om alle kaartjes te verzamelen.

Doede gij dees vaoker?

Kwèèkers worden al sinds 2005 verspreid door Tilburg.com tijdens carnaval. Zo kan iedereen zich op typisch Tilburgse wijze uitdrukken in Kruikenstad. De vrolijke kaartjes worden sinds vorig jaar niet alleen gedrukt en verspreid onder de feestgangers er is ook een Kwèèker-app. Vorig jaar werd deze app ruim 16.800 maal gedownload en terecht: hiermee heb je alle Kwèèkers van voorgaande jaren binnen handbereik en leer je nog eens wat Tilburgs ook. De Kwèèkers zijn ingesproken door Kruikenzeiker Ferry van de Zaande.

De winnaars van dit jaar:

Doede gij dees vaoker? – Teun Snels
Hèdde gij al geplèkt? – Pim Delmee
Maag ik tusse jouw inligge? – Paul Maas
Maag ik vanaovend op jouwe wifi? – Nicole Boeren
Hoe wilde gij oew aaike mèèregevruug? – Arno Hultermans
Doe men un slokske! – Freek Snels
Wè ruukte gij lekker zeg! – Ruud
Môkt oewèège nie druk! – Q-Promotions
Snapte gij ut wel? – Sander Oerlemans
Zunwe mèèrege mar gaon lijnen? – Duo Penotti
Heej…hèk jouw allis getèègt op mènne Feesboek? – Eskrine Schoenmakers
Gaode meej naor men? – Rosalie
T gao de goeie kàànt op meej ons! – Ad de Rooij
Ge waoget nie hè! – Rianne Theeuwes
Ist naa onderaand klaor? – Marco Cruijssen
Kèkt is naor et vogeltje! – Hoffotograaf Tilburg.com

Over Tilburg.com

Tilburg.com is een online platform waar dagelijks meer dan 60.000 bezoekers zich laten informeren over Tilburg. We brengen actuele informatie, het laatste en leukste nieuws over winkelen, uitgaan, evenementen, business en sport in Tilburg en bieden daarnaast vacatures, agenda-items en een fotogalerie van feesten en evenementen in Tilburg aan. Tlburg.com zet zich in ter promotie van de stad en verbindt inwoners en ondernemers.

Verrekes interessaant: Vorig jaar lanceert Tilburg.com een heuze app voor op je mobiel met alle kwèèkers van afgelopen jaren en een soundboard met de beste kwèèkers.

– download de app voor Android (hillemol gratis en veur niks)
– 
download de app voor iPhone (ôk veur niks)
download de app voor Windows Phone (meude ôk zóo hebben)

 

Carnaval in Tilburg Kruikenstad!
– het carnavalsplein

De kwèèkers :
– alle carnavalskwèèkers
– stuur jouw kwèèker in