Nieuws

Beppen
Let op! Dit artikel is al 1875 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Tilburgse daklozen vertellen over het leven in het theater

Hoe komt het zover dat je dak- of thuisloos raakt? En hoe vind je je weg terug? In ‘Beppen’ vertellen (voormalig) dak- en thuislozen uit Tilburg hun verhaal in een bijzondere voorstelling in Theaters Tilburg

Volgens regisseur Geert van der Velden is de voorstelling te vergelijken met Man Bijt Hond, maar dan in het theater: “Je ziet dakloze Tilburgers op straat, maar je hebt geen idee welk verhaal achter deze mensen schuilt. Tijdens de voorstelling kruip je onder de huid van de dak- en thuislozen in Tilburg. De verhalen worden niet mooier gemaakt dan ze zijn, alles is ongecensureerd en echt.”

De show wordt wel aangekleed met film, muziek en dans. Geert vertelt: “Je hebt vast en zeker nummers die bepaalde emoties bij je oproepen. Neem bijvoorbeeld de nummer 1 in de Top 2000, Imagine van John Lennon. Mensen in de zaal herkennen dat moment, dat gevoel. In Beppen gebruiken we nummers die zo’n moment vertellen of zo’n gevoel beschrijven.”

Beppen
Één van de deelnemers uit de voorstelling oefent op zijn gitaar.

Verwarring

De ene dakloze had een goede baan, de ander kreeg op jonge leeftijd een ernstig auto-ongeluk waardoor hij ik coma terecht kwam en de aansluiting met zijn leeftijdsgenoten miste. Weer een ander kwam uit het buitenland naar Tilburg, maar door de cultuurverschillen werden zijn hoge verwachtingen van Nederland niet waargemaakt. ‘Beppen’ bestaat uit elf verschillende verhalen van (voormalig) dak- en thuislozen die begeleid worden door SMO Traverse. De verhalen vertonen trouwens ook bepaalde overeenkomsten.

Alle elf de verhalen lopen tijdens de show dwars door elkaar heen. De combinatie met muziek, beeld en dans zorgt ervoor dat de voorstelling soms net zo verwarrend kan zijn als een dag uit het leven van een dakloze die op zoek is naar een plek om de nacht door te brengen.

De voorstelling heeft ook veel komische elementen. “Ironie, zelfspot en grappen passen goed bij de Tilburger. Dit zijn dan ook belangrijke pijlers van de show. Daarnaast is een van de (voormalig) daklozen erg grappig” aldus regisseur Geert.

beppen
Voor iedere repetitie doet regisseur Geert ontspanningsoefeningen met het team.

Spanning

Als we Geert vragen of zijn team er klaar voor is vertelt hij dat ze het erg spannend vinden: “Ze merken nu dat het écht wordt. Het project begon een halfjaar geleden en nu is het moment bijna daar. Dat brengt natuurlijk spanningen met zich mee. Ook beginnen ze zich af te vragen wat ze na de voorstelling gaan doen. Dit project gaf ze iets om naar uit te kijken en iets om de dag door te komen. Hopelijk vinden ze na dit project een nieuwe uitdaging.”

Beppen is op 14 december te zien in Theaters Tilburg. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar op de 2e en 3e rang. Tickets voor deze éénmalige show kosten €12,50 en zijn verkrijgbaar op de website van Theaters Tilburg.

Reageer op dit bericht