Tilburgse dansgroep Vloeistof op tournee naar India

vloeistof

Het Tilburgse dansgezelschap Vloeistof is uitgenodigd voor optredens op twee publieksfestivals in India. De dansers vertonen eind november de voorstelling ‘We wachten op de grens’ in New Delhi bij het Natya Ballet Dance Festival en in Chandigarh op de Morni Hills Performance Art Biënnale.

“We zijn trots dat we voor deze twee mooie festivals zijn gevraagd,” vertellen Yuri Bongers en Anja Reinhardt. “We vinden het interessant en best wel spannend om mee te maken wat een totaal andere context doet met onze voorstellingen, want het levert altijd een andere wisselwerking met het publiek op.”

Kenmerkend voor Vloeistof is dat hun dansvoorstellingen in de openbare ruimte plaats vinden en dat passanten een rol hebben in de voorstelling. “Dat gebeurt in India weinig. We zijn dan ook heel benieuwd naar de reacties die de interactieve voorstelling daar gaat opleveren.” Voor de gelegenheid gaat het gezelschap een samenwerking aan met Bhakti Gandhi, een lokale danseres. “We verwachten dat dat een interessante uitwisseling oplevert, waarbij we van elkaars werkwijzen kunnen leren.”

Tilburg aantrekkingskracht voor artistiek talent

Het contact met de festivals kwam tot stand via Nikita Maheshwary, programmeur van het festival in New Delhi. Nikita is vanuit India naar Tilburg verhuisd vanwege de Masteropleiding Performing Public Space, aan de Fontys Hogeschool van de kunsten in Tilburg. “Tilburg heeft een groeiende aantrekkingskracht voor artistiek talent, mede door dit soort opleidingen. Voor ons biedt de ontwikkeling van Tilburg als artistiek broeinest nieuwe kansen voor samenwerkingen zoals deze. We spelen vaak in het buitenland, maar voor het eerst op het Indiase subcontinent.”

Vloeistof is sterk in het vinden van dansvormen die mensen aanspreken van buiten de kunstsector. “We gaan weg uit het rode pluche en de straat op. Zo bereiken we met onze stukken een breed publiek op een ongewone manier. We dagen onze bezoekers uit om samen met ons buiten hun comfortzone te stappen. Daar gebeuren namelijk veel mooie dingen,” vervolgt het duo. “‘We wachten op de grens’ is een bijzondere voorstelling geworden waarin we nieuwe manieren zoeken om grenzen te ervaren en te verleggen. Hoe echt of juist fictief is een grens eigenlijk? Wat zegt de vaak gehoorde wens om grenzen opnieuw op te trekken? Bieden grenzen nieuwe mogelijkheden? We stellen het idee van grenzen ter discussie zonder dat we daarin een positie innemen. Dat laten we aan de bezoeker.”

Meer info: www.vloeistof.nl