Tilburgse kinderopvang actief betrokken bij BMK

Tilburgse kinderopvang

Sinds april van dit jaar is de Tilburgse kinderopvang een nieuwe branchevereniging rijker: Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). BMK wil dat er een nieuwe wind gaat waaien in de kinderopvang in Nederland en wel alleen nog maar vanuit een maatschappelijke richting. Diverse kinderopvangorganisaties uit het hele land hebben zich inmiddels al bij de nieuwe branchevereniging aangesloten. De Tilburgse stichting Kinderopvanggroep is nauw betrokken bij de oprichting.

Tilburgse kinderopvang

BMK is van mening dat kinderopvang alleen in handen van organisaties zonder winstoogmerk zou moeten zijn; alleen dan bereik je dat kinderopvang over de gehele breedte van goede kwaliteit is en er geen publieksgeld uit de sector weglekt. Geert de Wit, lid Raad van Bestuur van de Stichting Kinderopvanggroep in Tilburg (waar onder meer Servicebureau Kinderopvang onder valt) vervult de rol van vicevoorzitter in BMK: “Als de basisschool een publieke voorziening is, waarom de kinderopvang dan niet ook? Zij moeten immers samen zorgen voor een goede ontwikkeling van nul tot 13 jarigen. Als de kinderopvang een publieke voorziening wordt, wordt de aansluiting met het onderwijs ook makkelijker en vanzelfsprekender”

Een warm hart

De organisaties die met Servicebureau Kinderopvang samenwerken dragen deze nieuwe branchevereniging een warm hart toe. In Tilburg zijn dat onder meer Kinderstad, Sterre Kinderopvang en Kindercrèche. Misja Tvrda, directeur van Kindercrèche Noord: “Deze nieuwe branchevereniging staat voor wat wij willen: betere kinderopvang in Nederland. En ‘betere’ betekent wat ons betreft professionele kinderopvang die jonge kinderen helpt om een stevig fundament te bouwen waar zij de rest van hun leven plezier van hebben. Álle kinderen moeten deze kans krijgen, ongeacht inkomen, opleiding of afkomst van ouders.”

Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK)

BMK is een vereniging van kinderopvangorganisaties die kinderopvang ziet als een basisvoorziening voor de ontwikkeling van alle kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Kinderopvang is een voorziening die het ouders mogelijk maakt werk, studie en zorg op een ontspannen wijze te combineren en die een bijdrage levert aan de leefbaarheid van de samenleving.

Kinderopvang die wordt georganiseerd vanuit een maatschappelijke opdracht, waarbij rendementen behouden blijven voor de organisatie en/of aangewend worden voor duurzame kwaliteit en innovatie van de kinderopvang. Kathalijne Buitenweg, voormalig Europarlementariër, is voorzitter van de BMK.

Servicebureau Kinderopvang

Servicebureau Kinderopvang ondersteunt professionele kinderopvangorganisaties, peuterspeelzalen en gastouderbureaus die zich inzetten voor kwalitatief goede kinderopvang. In Tilburg, Waalre en Valkenswaard werken zij met zo’n 80% van de kinderopvanglocaties samen, maar ook in Rijen en Eindhoven zijn locaties aangesloten.

Servicebureau Kinderopvang helpt ze met alle processen die belangrijk zijn voor de kwaliteit zoals pedagogiek, inrichting/huisvesting en opleiding en begeleiding van pedagogisch medewerkers. Via www.sbkinderopvang.nl geven zij (aanstaande) ouders inzage in de keuzes die zij hebben op het gebied van kinderopvang.