Tilburgse muurkrant kanshebber voor Stuk van het Jaar

Voor de derde keer doet Regionaal Archief Tilburg mee aan de archievenverkiezing Stuk van het Jaar. Deze keer is de inzending een Tilburgse muurkrant. Stemmen kan in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Het archief besteedt de gehele maand ruim aandacht aan dit bijzondere archiefmateriaal. Posters in de stad, buttons, stickers, een stemhokje op de zaterdagmarkt, artikelen over de muurkrant op de website, een lezing op 20 oktober, en er zijn ideeën om een nieuwe muurkrant te maken, eentje van deze tijd. Op 29 oktober weten we wie de winnaar wordt van Stuk van het Jaar. Als Tilburg wint, schenkt het archief een mooi bedrag aan een goed doel dat past bij de sfeer van de muurkrant: de Quiet Community.

“Stadhuis bekent corruptie”, “Kantelberg koele killer”, “Vrouwen uitgekleed”, “Wethouder wil hogerop”, “Foute Wouten”, “Eén Brokx ellende”. Tussen 1978-1995 verschenen met grote regelmaat zeefdrukaffiches met confronterende koppen en gericht tegen de gevestigde orde op de Tilburgse muren. De muurkranten hingen op in het oog springende plaatsen zoals fabriekspoorten, bushaltes, brievenbussen, bij ingangen van openbare gebouwen of in drukke winkelstraten. De teksten waren kort en krachtig, de inhoud agiterend. Bewuste nalatigheden en manipulaties van politici, ondernemers en huisjesmelkers werden in de muurkrant genadeloos aan de kaak gesteld.

Tilburgse muurkrant

De Tilburgse muurkrant was een exponent van een ontwikkeling die in de  jaren ’60 begon. De oude politieke en kerkelijke structuren en opvattingen voldeden niet meer. De Tilburger was op zoek naar nieuwe wegen om zich te uiten en te manifesteren. De Tilburgse muurkrant heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Eind jaren ’60 en begin jaren ’70 heerste er een revolutionaire stemming vanwege Vietnam, Flowerpower, Provo, stakingen. In Tilburg stond de samenleving misschien wel extra op haar grondvesten te trillen: de snelle ontkerkelijking kwam in het altijd zo roomse Tilburg hard aan. Daarnaast liep de textielindustrie ten einde met werkeloosheid en armoede als gevolg. Burgemeester Becht liet grote delen van de stad slopen, zonder inspraak van de bevolking. Het broeide in de stad. De muurkrant vond hierin een voedingsrijke bodem om te groeien. Muurkant en actiecultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Regionaal Archief Tilburg zendt muurkrant nummer 029 uit 1979 in voor de verkiezing Stuk van het Jaar. Het taalgebruik was vol actie en verontwaardiging zoals te lezen is onder ‘Vette friet in Tilburg’. “.…een bus vol hogemieters uit Brugge aangevoerd. Ze willen van Beton en Winst van Tilburg leren hoe je de stad afbreekt met inspraak, zó dat het volk toch koest blijft”.
In 1995, na 17 jaar, stopt de muurkrant Tilburg. Zijn de aangekaarte misstanden opgelost? Welnee, de giftrein rijdt nog steeds, er zijn nog steeds te weinig handen aan het bed. Internet, weblogs en Twitter, daar kun je 24/7 moeiteloos je boodschap kwijt. De stad werd er een stuk saaier op.

Stemmen op de Tilburgse muurkrant kan van 1 t/m 27 oktober op www.stukvanhetjaar.nl/tilburg