Tilburgse samenwerking scoort internationale prijs met website Human Rights Tattoo

Human Rights Tattoo

De website van het maatschappelijke kunstproject Human Rights Tattoo heeft een Grand Prix binnengesleept. Dat werd vandaag officieel bekendgemaakt tijdens de online awardceremonie van Red Dot. De internationale prijs krijgt hiermee een Tilburgs karakter, aangezien de website van Human Rights Tattoo het resultaat is van een Tilburgse samenwerking tussen digitaal bureau Freshheads, kunstenaar en oprichter van Human Rights Tattoo Sander van Bussel, en campagnemakers Toffey.

De Red Dot Grand Prix is met recht een exclusieve prijs te noemen. Aangezien de Grand Prix dit jaar slechts 7 keer wordt toegekend op een totaal van 6.992 inzendingen, afkomstig uit 50 landen. De website van Human Rights Tattoo is hiermee de enige Nederlandse winnaar en tevens de enige winnaar binnen de categorie ‘online’. Hiermee gooit de website – en daarmee ook een beetje Tilburg – internationaal hoge ogen in de wereld van digitaal design.

Human Rights Tattoo: het winnende project

De website van Human Rights Tattoo brengt een fysiek kunstproject digitaal tot leven. Om mensen wereldwijd bewust te maken van het belang van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Tatoeëert Human Rights Tattoo sinds 2012 alle 6.773 letters van deze verklaring op de lichamen van mensen. Elke letter op een ander persoon ter wereld, die een eigen verhaal met zich meedraagt. Om die individuele verhalen met de wereld te delen, ontwikkelden Freshheads, Human Rights Tattoo en campagnemakers Toffey in 2020 de website voor dit project. Deze website heeft nu de hoogst haalbare prijs gewonnen bij de Red Dot-designaward. De jury zegt hierover: “Dit uitmuntende project maakt zichzelf hard voor mensenrechten en kruipt letterlijk onder je huid. De verhalen op de website complementeren de relevantie en kwaliteit van dit werk op ongekende wijze”.

Oprichter Human Rights Tattoo: erkenning in een moeilijk jaar

Sander van Bussel, bedenker en oprichter van het project: “Toen ik acht jaar geleden startte met Human Rights Tattoo was dit mijn manier om mijn talent in te zetten voor een betere wereld, om mensen te verbinden. Maar ik weet ook: de wereld verbeteren, kun je niet alleen. Vanaf het begin was Human Rights Tattoo een samenwerkingsverband, waaraan veel mensen hebben bijgedragen. Freshheads en Toffey horen hier zeker bij. Deze prijs motiveert enorm om nóg meer impact te gaan maken, en digitaal een stem te geven aan alle tattoo-dragers. Het is hun hoop en hun strijdvaardigheid die gehoord moeten worden.”

Twee prijzen

De internationale Red Dot Awards worden jaarlijks uitgereikt aan het beste werk op het gebied van ‘communication design’, waarbij de jury specifiek let op de creativiteit, impact en kwaliteit van design. Red Dot werkt daarbij met gradaties in awards; de ‘normale’ Red Dot-award, de Best of the Best en de Grand Prix. In juli werd al bekend dat de website van Human Rights Tattoo met slechts 54 andere projecten een Best of the Best had gewonnen. Vandaag werd bekendgemaakt dat de winst van de exclusieve Grand Prix-award daar nog eens bovenop komt. Dubbel prijs dus!