Nieuws

Let op! Dit artikel is al 368 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Tilburgse studenten in Zuid-Afrikaanse Darling voor kunstproject

Tilburgse studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten zijn momenteel in Darling (Zuid-Afrika) voor een kunst, community & talentontwikkeling project. Voor aankomst zijn er door een lokaal team 35 persoonlijke objecten met bijbehorende verhalen verzameld bij 35 verschillende inwoners van het dorp.

De verhalen komen uit beide gedeeltes van het dorp dat gescheiden wordt door een spoorlijn, een situatie die door de apartheidsperiode is ontstaan. Bij aankomst worden de verhalen verdeeld over de 7 Nederlandse studenten die aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten een opleiding volgen. Het is aan de studenten om samen met hun 5 ‘objectowners’ uit Darling het aangedragen object te gebruiken als inspiratiebron voor hun werk.

Aan het einde van dit 6 weken durende project worden de werken vertoond/opgevoerd tijdens het festival weekend (20, 21 en 22 april). Hier wordt door middel van kunst het verhaal verteld dat de inwoners anders nooit hadden gehoord of gezien. Het project, dat begeleid wordt door Jan Grolleman, keert voor de derde keer terug. Er worden mogelijkheden onderzocht of en hoe het project volgens het concept van The Darling Collection in Nederland kan worden uitgevoerd.

studenten

dARTling programma

Dit jaar staat in het teken van een transitie naar een vorm waarbij lokaal talent de hoofdrol gaat vervullen. Dit nieuwe project genaamd dARTling is opgezet onder leiding van Jan Grolleman en Laura Jonkers. Jonkers deed als student mee tijdens de eerste editie (2016) van The Darling Collection. Ze keerde het jaar daarop (2017) terug om het dARTling-project te ontwikkelen. De inmiddels afgestudeerde Jonkers arriveerde, samen met muziekeducatie studente Laura Lijbers, op 12 februari jongstleden in Darling. Zij werken in totaal 10 weken aan het dARTling-programma waarin ze lokaal creatief talent begeleiden en een educatief traject opzetten. Het doel is hen te leren hoe zij de lokale jeugd van Darling kunnen inspireren met lessen/workshops in de kunstsector.

Op de hoogte blijven van het project? Je kunt ze op de volgende manieren volgen:

Reageer op dit bericht