Tilburgse world challengers gaan 30 dagen knallen

world challenged

Dertig Tilburgse jongeren gaan een maand lang aan de slag met hun eigen unieke ‘World Challenge’. Een World Challenge is een wereldveranderende expeditie, gewoon hier in Nederland uitgevoerd. Jongeren kiezen zelf een uitdaging die helpt om de wereld een beetje beter te maken. Ze starten op dinsdag 1 november. 

World Challenge

De World Challenge is onderdeel van het jongerenprogramma BeChallenged013, een initiatief dat jongeren coacht naar vrijwilligerswerk. Ook biedt het de jongeren een kans om deel te nemen aan het maatschappelijke leven. De World Challenge is gebaseerd op het ’30 Day Challenge concept’. Door jezelf dertig dagen uit te dagen, wordt iets vanzelf een gewoonte. De World Chal-lengers gaan een uitdaging aan met hun omgeving. Ze laten zien dat je door je eigen dagelijkse leven een beetje aan te passen, je de wereld een heel stuk beter kunt maken.

De challenges hebben altijd een link met de ‘Global Goals’; 17 doelen die door de Verenigde Naties zijn opgesteld om in 2030 extreme armoede wereldwijd uit te bannen. De Global Goals gaan over onderwijs en goede gezondheidszorg voor alle wereldburgers, maar ook over schoon (drinkwater) en meer eerlijke handel.

Jongeren aan het woord

World Challenger Eliza Ranoe (20): “Ik ga samen met vijf vrienden een maand lang proberen zo min mogelijk water te verspillen. Dat betekent maximaal vijf minuten douchen, kraan dicht tijdens het tanden poetsen en ik ga met de hand afwassen in plaats van de vaatwasser aan te zetten.”

Collega Challenger Anne Vos (18) kiest voor het tegengaan van voedselverspilling: “Ik ga dertig dagen lang geen extra eten kopen naast dat wat ik thuis in de ijskast heb liggen. Dat helpt niet alleen tegen voedselverspilling maar scheelt ook een hele hoop extra verpakkingsmateriaal.” Als extraatje belooft Anne dat wanneer ze toch iets extra’s koopt aan eten, ze het dubbele hiervan doneert aan de Voedselbank. Vijf vrienden volgen haar voorbeeld.

De jongeren volgen?

Wil jij deze jonge wereldverbeteraars volgen? Volg ze dan op hun Facebookpagina. Of wil jij zelf een world challenge aangaan? Meld je aan via www.bechallenged013.nl

World Challenge is een project van Switch, onderdeel van ContourdeTwern, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg.