Tilburgse zorgorganisaties lopen 555 km voor het goede doel

555 km

RIBW Brabant en GGz Breburg doen van 23 t/m 25 september mee met de Socialrun om stigmatisering in de psychiatrie tegen te gaan.

De teams die meedoen bestaan uit cliënten, ervaringsdeskundigen, naasten zoals familie en vrienden, en diverse medewerkers van GGz Breburg en RIBW Brabant. Ze hebben hard getraind voor de non-stop estafetteloop voor het goede doel Samen Sterk zonder Stigma, die 23 september start.

555 km

Door mee te doen vragen de teams van de Tilburgse samenwerkingspartners aandacht voor openheid rondom psychische aandoeningen. Gedurende 48 uur zullen de teams non-stop 555 km lopen in een groot deel van Nederland. Zo maken beide zorgorganisaties in de psychiatrie zich sterk om vooroordelen over mensen met een psychische kwetsbaarheid te verminderen.

Positieve aandacht

Teamleider Ruud van RIBW Brabant: “Gelijkheid, saamhorigheid en je uiterste best doen om er samen iets moois van te maken, in de Socialrun is iedereen gelijk! Alleen kunnen wij dit niet en dus is alle hulp welkom.” Deelnemer Stan de Laat van GGz Breburg: “Door zo’n Socialrun breng je de psychiatrie ook eens op een positieve manier onder de aandacht. Je leest er vaak alleen over als er iets negatiefs is gebeurd. Maar samen de uitdaging aangaan om een estafette van 555 kilometer door Nederland te lopen: zoiets verwachten mensen niet snel. Zo leer je mensen om ook eens met andere ogen te gaan kijken.”

Stigmatisering tegengaan

De Socialrun teams van RIBW Brabant en GGz Breburg hebben het doel om zoveel mogelijk donaties te werven voor projecten die stigmatisering in psychiatrie tegen gaan. Het bedrijfsleven van Tilburg en omstreken en betrokkenen bieden massaal hulp en donaties aan. Meer dan 50 bedrijven steunen de teams. Zo steunen bedrijven met allerlei zaken van blarenpleisters tot bloemen en worden er gelddonaties gedaan. Daarnaast organiseren familieleden en medewerkers diverse initiatieven om de teams te steunen. GGz Breburg bestaat tien jaar (‘tien jaar, samen verder’) en zag dit als mooie gelegenheid om het GGz Breburg team te supporten. Het thema ‘samen verder’ sluit goed aan bij de Socialrun.

Kwart bevolking psychische aandoening

Een kwart van de bevolking heeft op dit moment een psychische aandoening en 42,7% van de inwoners van Nederland heeft ooit te maken gehad of heeft te maken met psychische klachten in welke vorm dan ook, zowel zware chronische als lichte psychische klachten. Volgens onderzoek in Groot-Brittannië geven negen van de tien mensen met psychische problemen aan dat stigma negatieve impact heeft op hun leven. Tweederde daarvan is gestopt met het ondernemen van activiteiten vanwege de angst voor stigma. Steun is dus hard nodig.

RIBW Brabant en GGz Breburg maken zich met deze deelname hard voor een maatschappij waarin het niet uitmaakt of er een extra labeltje op je wordt geplakt; het label van een psychische aandoening. Je mag daar open over zijn, zonder dat je hierop wordt beoordeeld.