Tilt Festival: ‘’De Jeugd van Tegenwoordig is ook literair”

tilt festival

Voor de zevende keer organiseert Tilt een literair festival in de binnenstad van Tilburg. Verschillende locaties in de Willem II Straat, waaronder Paradox en De NWE Vorst, zijn van 29 maart t/m 1 april het decor van het festival dat alles te maken heeft met literatuur en letteren in de breedste zin van het woord. Oubollig? Allesbehalve! Tijd om in gesprek te gaan met Anneroos Goosen, programmeur van Tilt.

Foto: William van der Voort

Literatuur saai? Helemaal niet!

Het doel van Tilt Festival is om literatuur van haar oubollige imago af te helpen. ‘’Literatuur is helemaal niet stoffig. Ik vind juist dat taal en literatuur heel speels en licht zijn. Je kunt met taal alle kanten op.’’

Literatuur is dan ook meer dan het lezen van een zwaar boek. ‘’Kijk naar wat die gasten van De Jeugd Van Tegenwoordig hebben gedaan. Zij hebben gewoon een nieuwe taal voor de jeugd gemaakt in hun muziek. Ook dat is literair.’’

Tilburg mag trots zijn op het Tilt Festival. In Nederland zijn er weinig literaire festivals en in Tilburg krijgen ze het al zeven jaar voor elkaar om vier dagen vol te plannen met gave sprekers en acts. Vorige editie was zelfs uitverkocht.

Sinds dit jaar verzorgt Anneroos het programma samen met de rest van het team. Ze is geen onbekende in de culturele Tilburgse sector. Ze programmeerde eerder voor Bibliotheek Midden-Brabant in de Kennismakerij en is mede-oprichtster van literair tijdschrift De Titaan, dat ieder kwartaal landelijk wordt verspreid. Nog een leuk project dat Anneroos heeft opgezet en waarmee ze een pitchavond voor de Awesome Foundation won: ze gaf 80 wegwerpcamera’s aan vluchtelingen met de opdracht ‘hun Tilburg’ vast te leggen. Deze foto’s zijn als postkaarten af te halen bij de Tilburgse bibliotheken.

Programma voor breder publiek

Festival Tilt programmeert naast verschillende schrijvers en sprekers ook verschillende acts om breder publiek aan te trekken. Zo geven de mannen van Zwart Licht, pioniers in de hiphopscene, een optreden tijdens het festival. Akwasi, frontman van Zwart Licht, geeft ook nog eens een solo optreden met zijn project #DE16VAN. Hij vraagt zes verschillende schrijvers de zestien belangrijkste zinnen uit hun leven op te schrijven en voor te dragen.

‘’Bij het programmeren vinden wij het belangrijk dat schrijvers en artiesten sterk zijn en een breed divers publiek trekken. We programmeren een mooie mix van jonge en oude schrijvers en artiesten die sterk zijn in uiteenlopende onderwerpen.’’

De grote Herman Brusselmans komt bijvoorbeeld tijdens het Tilt Festival naar Tilburg. ‘’Hier kijk ik enorm naar uit. Drie jonge makers uit Brabant hebben een nieuw werk gemaakt op basis van een fragment uit het werk van Herman Brusselmans. Dit zijn Iris Pennings (muziek), Sanne Nouws (theater) en Josse Vessies (dans). Zij vertonen hun werk, waarna Herman Brusselmans er commentaar op geeft. Hem inschattende gaat dit heel grappig worden.’’

Ook leuk: er is een literaire tattooshop, je kunt je laten ver-ConniePalmen, er is een mobiele zeefdrukkerij en er komt een enorme fontein met punch bij de ingang van de NWE Vorst te staan.

Tilburgse samenwerkingen

Tilt Festival werkt samen met veel lokale partners. Zo krijgen verschillende talenten van jongerenorganisatie R-Newt een podium van Tilt op de donderdagavond van het festival. Ook met ondernemers in de straat wordt nauw samengewerkt. Er strijkt van 21 maart t/m 3 april een pop-up bibliotheek neer in koffiezaakje Kaldi. Kras2 maakt speciaal voor de gelegenheid een ‘Tilt Festival broodje’ en leegstaande winkelpanden worden door Tilt met posters aangekleed.

Meer informatie

Tilt Festival vindt van woensdag 29 maart t/m zaterdag 1 april plaats in de Tilburgse binnenstad. Op woensdag wordt writer in residence Yves Petry ontvangen en kun je genieten van een concert van auteur Dimitri Verhulst en jazzband Too Noisy Fish in Paradox. De Vlaamse Petry is het gehele festival in Tilburg om zijn bevindingen op te schrijven. Op donderdag vindt er een poëtische route in de Willem II Straat plaats op plekken waar je anders nooit komt, waaronder de Tilburgse Synagoge. Vrijdag gaat Yves Petry in gesprek met auteur Maartje Wortel in Cinecitta over zijn favoriete filmfragmenten en op zaterdag barst de slotavond van het festival los. Je kunt het volledige programma op de website van Tilt Festival bekijken. Daar kun je ook kaartjes aanschaffen. Doe dat snel, want de editie van vorig jaar was uitverkocht.

Liever kaarten winnen? Wij mogen van de organisatie voor donderdag en zaterdag twee kaarten weggeven. Niet in de gelegenheid om te gaan? Radio WobTit maakt live radio tijdens de festivalavond op zaterdag. Dit is te volgen via de Facebookpagina en website van Tilt.