Tiwos en TBV Wonen in kopgroep Aedes-benchmark

Tiwos en TBV Wonen namen deel aan de Aedes-benchmark, waarin 312 corporaties onderling worden vergeleken op het gebied van kwaliteit en dienstverlening. Tiwos en TBV Wonen scoren in beide categorieën in de hoogste klasse. Met deze AA positie behoren de twee Tilburgse corporaties tot de kopgroep van de 16 best scorende corporaties in Nederland.

Waarom deze benchmark?

De samenleving vraagt om kwaliteit, efficiency en transparantie. Het is belangrijk dat woningcorporaties ook met cijfers kunnen laten zien wat hun meerwaarde is. Daarom startte Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, in 2012 met het Corporatie Benchmark Centrum. Deze eerste benchmark brengt de bedrijfslasten en kwaliteitsscore met elkaar in verband om zo een genuanceerd beeld over de Nederlandse corporaties te bieden. 312 corporaties namen deel aan een of beide onderdelen van deze benchmark. Dat is 85 procent van alle corporaties in Nederland.

Appels met appels vergelijken

Om een transparant beeld van de branche te krijgen moet er wel een goed vergelijk mogelijk zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van de bedrijfslasten. In het verleden werden nogal eens appels met peren vergeleken. Er is een groot verschil tussen corporaties die wel of niet zelf bouwprojecten ontwikkelen. De eerste categorie, waartoe Tiwos en TBV Wonen behoren, heeft daarvoor mensen in dienst en lijkt op het eerste gezicht duurder. Maar als je de personeelslasten daarvoor corrigeert, en daarmee de corporaties die wel en niet zelf bouwen vergelijkbaar maakt, geeft dat een heel ander beeld.

Score kwaliteit, tevredenheid huurders: A

Bij kwaliteit is de tevredenheid over aanvang huur, reparaties en einde huur gemeten. Daarnaast is onderzocht hoe tevreden huurders zijn over de oplevering van de woning, de snelheid van het uitvoeren van reparaties, het resultaat van de reparaties, de waardering van de huurder over de dienstverlening bij niet-dagelijks onderhoud en de tevredenheid over het resultaat daarvan. Zowel TBV Wonen als Tiwos scoren op deze onderdelen een A in de benchmark (score A, B, C-schaal). Rob Vinke, directeur-bestuurder TBV Wonen: “Dat klanten tevreden zijn, is van het allergrootste belang voor een organisatie en vormt het bestaansrecht van een onderneming. Dat geldt natuurlijk ook voor een woningcorporatie en haar huurders.”

Score bedrijfsvoering: A

Op het gebied van bedrijfsvoering scoren TBV Wonen en Tiwos eveneens een A. Als uitgangspunt keek de benchmark hierbij naar de netto bedrijfslasten van de deelnemende corporaties zoals die in de winst- en verliesrekening staan. Vervolgens is gekeken welke onderdelen voor ruis kunnen zorgen in de vergelijking. Ook zijn de kostensoorten vastgesteld die wel tot de bedrijfslasten behoren maar door corporaties niet of nauwelijks te beïnvloeden zijn. Vervolgens zijn beide factoren uit de benchmark gefilterd. Wat overblijft zijn de geharmoniseerde beïnvloedbare netto bedrijfslasten. TBV Wonen en Tiwos zitten met respectievelijk € 906 en € 901 een stuk onder de gemiddelde bedrijfslasten van € 975 per vhe van woningcorporaties van vergelijkbare grootte. René Scherpenisse, directeur-bestuurder Tiwos: “We hebben de laatste jaren zeer kritisch gekeken hoe we onze bedrijfslasten verder konden verlagen, zonder dat de huurder daar onder lijdt. Elke euro die we aan onszelf uitgeven kunnen we immers niet aan onze huurders of buurten besteden. Zo kijken we regelmatig opnieuw naar onze processen en werken we waar mogelijk efficiënter. Bij elke vacature kijken we kritisch of invullen ervan écht nodig is. Ook op het gebied van onze eigen arbeidsvoorwaarden hebben we geschrapt, dus ook onze eigen medewerkers hebben een bijdrage geleverd.”

Altijd blijven verbeteren

Rob Vinke: “Sinds enkele jaren streeft TBV Wonen naar excellente dienstverlening, maar ook naar lage bedrijfslasten. Deze Benchmarkt geeft aan dat TBV Wonen goed op koers ligt. Het is redelijk bijzonder te noemen dat twee corporaties in dezelfde stad beiden zulke hoge scores halen. Vooral ook omdat de cultuur en visie van de beide corporaties verschillen. Maar uiteindelijk blijkt dat beide organisaties het beste voor de klant willen, tegen laagste bedrijfslasten. En dat zie je terug in de eindscores.”

René Scherpenisse: ‘Ik ben heel blij met deze score voor Tiwos. Dat we nu in de kopgroep zitten betekent dat we op de goede weg zitten maar niet dat we niks meer te verbeteren hebben. We blijven met onze huurders en partners in gesprek of wat we doen ook past bij ons en dienstbaar is aan onze huurders en de stad Tilburg. En natuurlijk blijven we daarbij rekening houden dat we werken met maatschappelijk kapitaal.’