Toekomst van autonoom rijden; Brabant is aanjager

autonoom tijden

De één kan niet wachten, terwijl de ander er niet aan moet denken; een auto die zelf kan accelereren, remmen en sturen. De zelfrijdende auto is een veelbesproken onderwerp en brengt veel reacties teweeg. Er gebeurt ook veel omtrent autonoom rijden. Zo is het sinds eind maart mogelijk voor bedrijven om tussen Helmond en Tilburg zelfrijdende auto’s op de openbare weg te testen.

Hiermee is Brabant de aanjager van autonoom rijden. Nadat eerst het elektrisch rijden een vlucht heeft genomen en nu steeds toegankelijker wordt, begint ook de toekomst van de zelfrijdende auto steeds vastere vormen aan te nemen en zal over een paar jaar de wegen misschien zelfs wel domineren.

Autonoom rijden tussen Helmond en Tilburg

Sinds 27 maart is het mogelijk om de handen van het stuur te halen tussen Helmond en Tilburg. Er is tussen deze bestemmingen namelijk een zeventig kilometer lang traject van snelwegen, en een aantal lokale en provinciale wegen, als testomgeving voor autonoom rijden en andere vernieuwende verkeersproeven ingericht. De wegen staan voor zowel nationale als internationale partijen ter beschikking om nieuwe technieken en diensten omtrent autonoom rijden te ontwikkelen en te testen. De testomgeving staat bekend als ‘MobilitymoveZ.NL, Urban Mobility Testing Area’ en is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de gemeenten Windhoven Helmond en Tilburg.

“We zoeken als overheden naar nieuwe oplossingen die ons helpen bij het verbeteren van de bereikbaarheid, de leefbaarheid en veiligheid in onze steden. Om die nieuwe mobiliteitsconcepten daadwerkelijk op grote schaal te kunnen introduceren is testen in de praktijk essentieel. Daarom is er nu MobilitymoveZ.NL, Urban Mobility Testing Area. Juist het feit dat hier getest kan worden op een totaal netwerk van wegen met een verschillend karakter en een ander snelheidsregime maakt deze testomgeving uniek.” zegt gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant over de testomgeving.

Ontwikkelingen in de autobranche

Dit is niet de enige ontwikkeling die de afgelopen jaren in de autobranche is waar te nemen. De autobranche is een dynamische markt, die onder meer door nieuwe technologieën, nieuwe fiscale regels en milieuoverwegingen continu in beweging is. Zo zagen we dat hybride auto’s een aantal jaar erg populair waren onder leaserijders, maar door de afschaffing van de lage bijtelling ineens een stuk minder interessant werden. Nu moet er een bijtellingspercentage van 22% van de catalogusprijs van de auto betaald worden. Volledig elektrische auto’s zijn voor leaserijders ineens veel aantrekkelijker; voor deze auto’s geldt namelijk nog wel een bijtellingspercentage van 4%.

Maar niet alleen om deze reden is een elektrische auto interessant, ook met het oog op het milieu wordt er steeds vaker voor elektrisch gekozen. De aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto is voor veel particulieren alleen vaak nog te hoog. Gelukkig staan er op autoplatformen als Autotrader steeds meer tweedehands exemplaren te koop, waardoor het ook voor particulieren mogelijk wordt om in een volledig elektrische auto te rijden.

Een ander opvallend verschijnsel op autogebied is de deelcultuur. Men maakt graag gebruik van een auto, maar vindt het bezit ervan steeds minder belangrijk. Zo winnen autodeelplatformen als MyWheels elk jaar meer terrein. Deze deelcultuur wordt overigens ook op fietsgebied steeds breder ingezet.

Wanneer komt de zelfrijdende auto op de markt?

Het is niet zo gek dat de testomgeving tussen Helmond en Tilburg in gebruik is genomen; veel belangrijke merken als Renault-Nissan, Mercedes-Benz, Volvo, Audi en Tesla zetten namelijk vol in op autonoom rijden. De meeste van deze merken geven aan tussen 2020 en 2023 hun eerste volledig autonome modellen op de markt te hebben. Dat uitvoerige tests gedaan worden, is dus van essentieel belang om de invoering van de zelfrijdende auto’s zo veilig en succesvol mogelijk te laten verlopen. Wanneer deze vorm van rijden ook daadwerkelijk deel van ons leven uitmaakt, op een wijze zoals de elektrische auto dat inmiddels doet, is nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de zelfrijdende auto veel veranderingen teweeg zal brengen.