Tweekoppige slang geboren bij ’De Oliemeulen’ Tilburg

Het is zeldzaam als er een diertje met twee koppen wordt geboren, maar nog zeldzamer,  als dat twee keer gebeurt in dezelfde regio. Een slang met twee hoofden. Het overkwam het Tilburgse Dierenpark ’De Oliemeulen’ vorige week.

Weet jij een leuke naam voor deze zeldzame slang? Laat je reactie achter onderaan dit bericht of laat het weten op onze Facebookpagina.

Amper 9 jaar geleden had ‘De Oliemeulen’ ook al een tweekoppig exemplaar, toen geboren uit eigen collectie. De ouders van dit jonge diertje zijn echter eigendom van een familie Hamers die het uitbroeden van de eieren aan het Tilburgse dierenpark toevertrouwde. Het dier is 29 juni geboren, nu een week oud en lijkt zich prima te redden.

Onderzoek
                   
Onderzoek door de Universiteit in Tennessee wijst uit dat deze geboorte niet een op zich staand geval is. Eens in de zoveel jaar wordt er een tweekoppige slang geboren. In 2002 werd nabij het Spaanse dorp Pinoso een exemplaar in de vrije natuur gevonden van 20 cm lang en ca. 4 maanden oud. In de natuur maken deze dieren weinig kans om uit te groeien tot volwassen lengte. Hun reactiesnelheid bij bedreigingen is te traag (wie beslist welke vluchtroute?) en ook het verorberen van een prooi vereist meer tijd door onderlinge conflicten. In gevangenschap maken deze slangen een goede kans, mits de organen inwendig ook in orde zijn. Arizona State University heeft 17 jaar lang een tweekoppige koningsslang in haar collectie gehad en bij San Diego Zoo heeft een tweekoppig wijfje zelfs 15 gezonde baby’s gekregen.

Niet erfelijk
                        
De geboorte van een tweekoppig dier is puur toeval. Aan het begin van een zwangerschap kan een embryo zich gaan splitsen in 2 identieke tweelingen. In het geval van een Siamese tweeling stopt deze splitsing te vroeg en blijft de tweeling lichamelijk met elkaar verbonden. Dit gebeurt ook wel bij mensen. Er zijn geen statistieken hoe vaak dit bij slangen voorkomt.

Eten
                                  
Het pasgeboren slangetje is nu een week oud en wordt goed geobserveerd. Het is nu sterk genoeg om de kraamkamer te verlaten en zal komende tijd ook door het publiek te bezichtigen zijn. Het tweekoppige exemplaar dat 9 jaar geleden geboren werd, bleek niet zelfstandig te kunnen eten en is uiteindelijk geëuthanaseerd. Verzorgers hopen dat eten voor dit nieuwe dier geen probleem zal zijn. De tijd zal het leren. Jonge slangen kunnen namelijk enkele weken tot soms maanden zonder prooi in leven blijven.
Dierenpark ’De Oliemeulen’ is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur aan de Reitse Hoevenstraat 30 in Tilburg. Meer informatie: 013-4630026 of info@oliemeulen.nl