Nieuws

Uitgelicht: Wereld 8 - Vijftig pianisten tijdens route Koningsdag
Let op! Dit artikel is al 449 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Uitgelicht: Wereld 8 – Vijftig pianisten tijdens route Koningsdag

Het Factorium, Etiënne Grosveld en Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) hebben de handen ineen geslagen om Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag een muzikaal cadeau aan te bieden. Vijftig pianisten spelen tijdens het bezoek van de koninklijke familie in de Koepelhal. 

Vijftig pianisten

Het idee was voor Etiënne al heel snel duidelijk: “Koning Willem Alexander 50 jaar, dan horen daar 50 piano’s bij, bespeeld door 50 pianisten, waaronder een groot aantal cursisten en docenten van Factorium.” Etiënne enthousiasmeerde tien pianisten die naam en faam hebben in Nederland en buitenland, waaronder Jan-Willem Rozenboom (pianist van Guus Meeuwis), Jeroen van Vliet (Boy Edgar prijs) en Rogier Telderman (2016 beste jonge jazzartiest). De pianisten maken gebruik van instrumenten die worden geleverd door Bol Piano’s & Vleugels onder leiding van Etiënne Grosveld.

De musici brengen een compositie van Marcel Cuypers die speciaal geschreven is voor deze bijzondere gebeurtenis. Boyke Brand , directeur-bestuurder Factorium Podiumkunsten,: “Muziek verbindt, viert en draagt over. De combinatie van Koningsdag en de viering van de start van een bijzonder levensjaar zijn de inkleuring geweest voor de aard van de compositie. Het is in aanvang een cadeau voor Zijne Majesteit, maar vanwege de dag eigenlijk ook voor de gehele Nederlandse bevolking. Het is een hele eer dat wij samen dit project mogen dragen en de compositie ten gehore mogen brengen.”

Verbinding met andere partijen

Voor de verdere realisatie van het idee zijn de initiatiefnemers op zoek gegaan naar verbinding met andere partijen in de stad. Behalve pianisten van Factorium Podiumkunsten, Fontys Conservatorium, Fontys Master of Music en Fontys Young Musicians Academy,  zijn er pianisten aanwezig van Pianostudio Marlous Nypels, De Toets, Pianostudio Judith Couwenberg en Möbius Muziekschool. Jong en oud, allemaal van gevorderd niveau.

Het blijft niet bij muziek alleen. Tien dansers van de Fontys vooropleiding en Factorium Podiumkunsten dansen een choreografie van Neel Brans en Nana van Moergestel.

Daarnaast performen onder regie van Arjan Gebraad twee studenten van Fontys Academy of Circus and Performance Art in de lucht met hun “tissue-act” rondom zwevende piano’s die zijn beschilderd door studenten van Fontys Academy of Art, Communication and Design. Jan Wirken (artistiek leider en verbinder tussen alle organisaties, oud directeur Conservatorium): “De repetities zijn begonnen en we kijken uit naar het eindresultaat!”

Wereld 8 – 50 piano’s

Dit alles vindt plaats in de Koepelhal in de Spoorzone. De koninklijke familie passeert op dat moment ‘Wereld 8’. Annemarie Pijnappel, productieleider Fontys Hogeschool voor de Kunsten: “Mooi dat we in dit project een breed beeld kunnen geven van het kunstzinnige talent dat aanwezig is hier in Tilburg. Er worden diverse disciplines ingezet: beeldend, muziek, dans en (circus)theater en er wordt verbinding gelegd tussen de professionals, studenten en het amateurveld.”

Vele van jullie hebben waarschijnlijk geen blauw bloed en zullen niet met de Koninklijke familie meelopen en dus de vijftig pianisten niet kunnen zien. Maar geen nood! Vanaf 13:30 uur tot en met 16:30 uur kan je de pianisten met eigen ogen komen bezichtigen. Elk half uur spelen de muzikanten een show van 6 minuten.

Alles over Koningsdag in Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de officiële route, de leukste feestjes en de mooiste foto’s van Koningsdag in Tilburg:

Reageer op dit bericht