Unieke foto Vincent van Gogh bij Willem II College

Het Koning Willem II College in Tilburg bezit een unieke klassenfoto waarop Vincent van Gogh te zien is. Op 31 januari 2011 wordt deze foto in langdurig bruikleen gegeven aan de gemeente Tilburg.

De foto komt uit het archief van het Koning Willem II College en is de allereerste klassenfoto van de voormalige Rijks-HBS Koning Willem II. De docenten en leerlingen van het schooljaar 1866-1867 zijn te zien, onder wie Vincent van Gogh.

145-jarig bestaan
Ter gelegenheid van het 145-jarig bestaan van de school overhandigt rector H. M. te Boekhorst van het Koning Willem II College de foto aan burgemeester P. Noordanus, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Paleis-Raadhuis. Daarna is de foto voor de bezoekers van Vincents Tekenlokaal te bezichtigen in het nagebouwde klaslokaal van Vincent van Gogh in het voormail koninklijk paleis.

Groots jubileum
Het Koning Willem ll College bestaat 145 jaar. De school startte haar activiteiten als Rijks-HBS Koning Willem ll op 2 februari 1866 met een docentenvergadering. Het eerste schoolgebouw was het paleis in de binnenstad van Tilburg. Vincent van Gogh was van september 1866 tot eind maart 1868 één van de eerste leerlingen. De school heeft een lange en rijke geschiedenis. Op wetenschappelijk, cultureel, sportief en educatief terrein laat de school haar sporen na tot ver over de grenzen. Voor het 150-jarig jubileum in 2016 wil de school deze sporen nadrukkelijk presenteren aan de schoolbevolking, de stad en de regio. Met als thema ‘eigen kweek’ organiseert ze vanaf januari 2011 gedurende vijf jaar activiteiten en evenementen die een gevarieerd beeld schetsen van de schoolgemeenschap in verleden en heden.

Beroemdste eigen kweek
Van alle leerlingen die op de school hebben gezeten, is Vincent van Gogh toch wel de meest bekende. Vandaar ook dat de festiviteiten van het Willem II College starten met dit officiële moment rondom de beroemdste eigen kweek in het Paleis Raadhuis, het eerste schoolgebouw van het Koning Willem ll College. De bijeenkomst van de overhandiging is voor genodigden, maar vanaf dinsdagmiddag 1 februari is de foto voor iedereen te bezichtigen. Deze foto gaat, in eeuwigdurende bruikleen, deel uitmaken van de collectie van Vincents Tekenlokaal en wordt geplaatst in een daarvoor speciaal gemaakte vitrine.

Zeldzaam
Er zijn slechts vier andere foto’s van Vincent van Gogh bekend: portretten op 13- en op 19-jarige leeftijd, een nauwelijks herkenbare foto samen met twee mannen bij een molen (circa 1877) en een foto waarop hij vaag op de rug is te zien, in gesprek met collega-schilder Bernard (circa 1886). De Tilburgse foto is dus een unieke foto. Er is in de loop der jaren discussie ontstaan wie nu precies Vincent is op de foto. Er komen twee personen in aanmerking: die op de voorste rij zittend derde van rechts en die op de volgende rij zittend tweede van rechts. De eerste is de meest waarschijnlijke.

Bezichtiging van de foto vanaf 1 februari 2011:
Vincents Tekenlokaal
Stadhuisplein 128, Tilburg
Dinsdag tot en met zondag 13.00 – 16.00 uur
Entree 2 euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar gratis
www.vincentstekenlokaal.nl