Nieuws

Paul Kil
Let op! Dit artikel is al 637 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Uroloog Paul Kil zet zich in voor minder nierfalen in Suriname

Relatief veel inwoners van Suriname hebben last van nierfalen, onder meer door te zout eten en te weinig drinken. Paul Kil wil met zijn stichting DutchStone via een voorlichtingscampagne de Surinamers bewust maken van het probleem en handvaten aanreiken om gezonder te leven.

Paul Kil, uroloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, is voorzitter van DutchStone. Hij verwacht circa 20.000 euro nodig te hebben voor de campagne ‘Leer je nier kennen’ die dit voorjaar moet starten. “Door de extra aandacht moet vroegtijdse opsporing van nierschade worden gestimuleerd. Hoe? Door het inzetten van vragenlijsten, het afnemen van urine- en bloedtests en het vaststellen van hoge bloeddruk en diabetes.”

Paul Kil

Laserapparaat

De aandacht van DutchStone was tot voor kort vooral gericht op de behandeling van nierstenen, die een risicofactor vormen voor nierschade. Zo werd medio september 2017 een laserapparaat voor de vergruizing van nierstenen geschonken aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. “Gelijktijdig zijn de artsen en de OK-medewerkers opgeleid om goed met dit effectieve apparaat te kunnen werken”, voegt dr. Kil toe. De uroloog kreeg eind vorig jaar voor zijn jarenlange verdiensten op het gebied van nierfalen de Ere-orde van de Gele Ster, een hoge Surinaamse orde van verdienste.

Voorlichting en preventie

Paul Kil: “We verleggen nu met onze stichting de focus naar voorlichting en preventie. We hebben ons tot doel gesteld de levenswijze te beïnvloeden, zodat uiteindelijk minder Surinamers last krijgen van nierfalen. In Suriname zijn verhoudingsgewijs veel mensen afhankelijk van dialyse. Voor het opzetten van de campagne is samenwerking gezocht met de stichting UroSur en de firma SkinGlanz.”

Donaties voor DutchStone zijn welkom op rekeningnummer NL51RABO0168949954.

Reageer op dit bericht