Vaatkeurmerk toegekend aan het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Paul Kil

De Hart&Vaatgroep heeft het Vaatkeurmerk 2017 toegekend aan het ETZ. Dit keurmerk geeft een volledig beeld van de kwaliteit van de zorg rondom behandelingen van etalagebenen (perifeer arterieel vaatlijden), aneurysma en halsslagadervernauwing.

Nieuw dit jaar is dat ook de resultaten van aneurysma-operaties op de website te zien zijn: aantallen complicaties, re-interventies, heropnames en overlijden. Ieder kan op www.hartenvaatgroep.nl/kiesuwvaatzorg zien welke ziekenhuizen het Vaatkeurmerk 2017 ontvangen. Het keurmerk helpt vaatpatiënten, hun verwijzers en zorgverzekeraars een keuze te maken voor een ziekenhuis waar goede vaatzorg wordt aangeboden. 96 procent van alle ziekenhuizen die vaatzorg aanbieden hebben het Vaatkeurmerk weten te behalen. Dit was vorig jaar 97 procent.

Vaatkeurmerk

Kwaliteitscriteria

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet aan een aantal kwaliteitscriteria worden voldaan op het gebied van interventies door (endo)vasculaire specialisten, het minimaal aantal gecertificeerde specialisten en de multidisciplinaire afstemming binnen het ziekenhuis. Deze criteria heeft de Hart&Vaatgroep opgesteld in nauwe samenwerking met de beroepsgroepen. De Hart&Vaatgroep heeft hiervoor de data gebruikt die ziekenhuizen aanleveren aan het transparantieportaal van het Zorginstituut Nederland.

Richtlijn voor goede vaatzorg

Het Vaatkeurmerk is voor veel ziekenhuizen aanleiding om de vaatzorg beter te organiseren. De trend van een concentratie van gespecialiseerde zorg en meer samenwerking heeft zich voortgezet. Er zijn nu 59 ziekenhuislocaties waar aneurysma’s worden geopereerd en 54 locaties waar interventies aan de halsslagader worden gedaan. Het ETZ is één van deze ziekenhuizen.

De Hart&Vaatgroep

De Hart&Vaatgroep is de patiëntenorganisatie van en voor mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten. De vereniging richt zich landelijk én regionaal op belangenbehartiging, informatievoorziening, lotgenotencontact en leefstijl. Het Vaatkeurmerk 2017 is in samenwerking met het onderzoeksbureau MediQuest uitgevoerd.