Van Game Talks tot Game Battles: LevelUp leert ouders en kinderen over gamen

levelup

Gamen is een talent, iets dat leuk, uitdagend en sociaal is. Maar bij extreem gedrag kan het ook voor problemen zorgen. En over beide kanten van gamen wordt uitgebreid gesproken tijdens de tweede editie van LevelUp, een game-evenement in de LocHal. Op zaterdag 7 maart wordt het onderwerp van alle kanten belicht en beleefd, bedoeld voor kinderen, jongeren, ouders en professionals.

Sabine Donders is organisator van het evenement: “Jongeren en professionals hebben ons gevraagd een event te organiseren waar beide kanten aan bod komen. En waar je kunt luisteren naar deskundige gamers en deskundige onderzoekers. We bieden de kans de kloof die kinderen en ouders, leerlingen en docenten ervaren een beetje te dichten. We prikkelen om met elkaar in gesprek te gaan, over waarom ze een game leuk vinden, maar ook over wat lastig is, bijvoorbeeld stoppen op een moment dat je midden in een spel zit. Ouders kunnen ideeën opdoen hoe signalen te herkennen, wanneer het niet langer een leuke hobby is. Maar ouders worden ook uitgedaagd nieuwsgierig te zijn naar een game en waarom hun kind het zo graag speelt. Vergelijk het met een andere hobby, zoals voetbal of muziek.”

De LocHal is tijdens evenement opgedeeld in drie zones: Game Talks, Game Oppurtunities en Game Playground.

Gamen in de Playground

En er is natuurlijk ook een plek waar je kunt gamen: de Playground. Dit deel is geschikt voor jong en oud. Hier vind je retrogames op Arcadekasten uit de jaren ’80 en kun je door middel van een VR-spel een virtuele wereld in met uitdagende puzzels. Een populair onderdeel van de Playground is de Fortnite Battle en FIFA spelen tegen e-gamer Sem van den Hoof. Hiervoor is inschrijven verplicht, gezien de grote belangstelling.

Game-Talks door e-sporters, e-sport commentatoren en experts

Verder is er het onderdeel Game Talks, waarin experts kennis delen over gamen en alles wat daarbij komt kijken. Dit zijn korte presentaties van maximaal een half uur. Eén van de talks wordt verzorgd door E-sporter Sem, professional gamer van Willem II. Leonie Kamps van Trimbos vertelt in haar talk over de wetenschappelijke kant, feiten en cijfers en over problematisch gamen. De derde spreker is Maurits Meeusen, een e-sport commentator en fervent speler. Hij geeft een kijkje achter de schermen, net als Sem. De vierde spreker is Herm Kisjes, therapeut gespecialiseerd in internet en gameverslaving. Antoine Ruedisueli is de vijfde spreker en is docent bij esports Event & Media Management bij Breda University of Applied Sciences.

Game Opportunities en indie games

“Weer heel anders is het onderdeel Game Opportunities, met mooie Indie games (waar Minecraft in het begin ook onder viel). Dit zijn kunstzinnige games met een innoverende aanpak vaak zijn het interactieve verhalen met een thema zoals bijvoorbeeld eenzaamheid of depressie.” voegt Sabine toe. “Waar we ook heel erg trots op zijn is het project Romeincraft. Het populaire spel Minecraft staat hier centraal. Aan de hand van archeologische en historische informatie over Tilburg biedt Romeincraft het publiek de mogelijkheid om te leren over de historische gebouwen van Tilburg en door deze virtueel te bezichtigen en na te bouwen.”

Meer info

  • Datum: zaterdag 7 maart 2020
  • Tijd: 11.00 – 16.00 uur
  • Entree: gratis
  • Meer info