Tilburgse horeca strijdt om titel ‘Lekkerste Gehaktbal van Tilburg’

lekkerste gehaktbal van tilburg

Wie maakt ‘De Lekkerste Gehaktbal van Tilburg’? Op dinsdag 22 november om 19:00 uur wordt deze vraag beantwoord in Café Bakker aan de Korte Heuvel. Zowel Tilburgse sterrenrestaurants als eetcafés kunnen zich tot 20 november inschrijven voor de horecawedstrijd. Zij schotelen de jury én het publiek hun lekkerste gehaktbal voor.
“Dit betaalbare stukje vlees met enorm veel mogelijkheden en Hollandse roots mag wel wat extra aandacht krijgen”, vindt initiator Paul Smits. “Daarom haalden we de wedstrijd, die al een tijdje bestaat, naar Tilburg.”

Wedstrijd

Tot 20 november kunnen Tilburgse horecazaken zich inschrijven via info@cafebakker.nl. “Iedereen mag meedoen, van sterrenzaak tot cafetaria. Voorwaarde is alleen dat mensen de winnende gehaktbal ook echt ergens kunnen eten.” Cateringbedrijven zijn dus helaas uitgesloten. Bovendien moet de lekkerste gehaktbal ‘op grootmoeders wijze’ bereid zijn, ingrediënten als ganzenlever of truffel zijn niet toegestaan: “Het moet een gehaktbal zijn die iedereen kan proeven en kopen.”

Bal-lotage

Deelnemers bereiden vlak voor de wedstrijd drie gehaktballen van ongeveer 150 gram per stuk binnen hun eigen horecazaak. Op 2 november kunnen de ballen in de oven, magnetron, pan of frituur opgewarmd worden bij Café Bakker. Één van de ballen gaat naar de jury, de andere twee gehaktballen worden in stukjes uitgedeeld aan het publiek, dat vanaf 19:00 uur welkom is.

Jury

De jury proeft de gehaktballen ‘blind’ en zonder saus of jus. Beoordelaars zijn Hein de Kok (voorzitter), Ton van Olphen (Van Olphen Viande Select), Jacques de Laat (Walraven Sax), Jean-Maurice Lejeune (Slagerij LeJeune) en Jan de Kort (Broodje Jantje). De prijs is een gewilde wisselbeker, een toepasselijk T-shirt en natuurlijk de eer. Ook mag het logo van ‘de Lekkerste Gehaktbal van Tilburg’ gebruikt worden ter promotie.

De lekkerste gehaktbal van Tilburg

Na een aantal succesvolle edities in Oisterwijk en Oirschot, werd de verkiezing ‘Lekkerste Gehaktbal’ in 2015 voor het eerst in Tilburg georganiseerd. Vorig jaar mocht Mercure (tevens de keuken van Hotel ibis) zich de ‘gehaktbalbaas’ van Tilburg noemen. Eetcafé Bolle (2) en De Druiventros (3) maakten de top-3 compleet.