Vijf handige hulpmiddelen voor veilig internetgebruik

Internet is verweven in ons dagelijks leven. Vrijwel ieder huishouden in ons land beschikt over een internetaansluiting. We lezen het meest actuele nieuws over Tilburg online, kopen online onze schoenen en melden ons online aan bij een sportschool. Zo kunnen er een waslijst aan zaken worden genoemd waarvoor we internet gebruiken. Het feit dat internet zo gewoon is geworden, is ook direct waar het gevaar in schuilt. Immers, we zien niet direct een persoon aan de andere kant zitten als we persoonlijke informatie versturen.

Aan de ene kant is internet heel anoniem, maar aan de andere kant liggen je persoonlijke gegevens voor kwaadwillenden zo voor het oprapen. Het is dan ook slim om bewust stil te staan bij veilig internetgebruik, onder andere met de volgende vijf hulpmiddelen.

#1 Antivirussoftware als absolute must

Heb je een nieuwe laptop of pc gekocht, zorg dan eerst voor goede antivirussoftware voordat je ook maar een internetpagina opent. Het WWW is een broeihaard voor virussen, spam, hackers en malware. Met een antivirusprogramma zorg je ervoor dat je computer regelmatig wordt gescand op dergelijke dreigingen. Op je computer zit normaal gesproken een standaard virusscanner, maar houd er rekening mee dat de bescherming hiervan vaak niet voldoende is. Verder is een regelmatige update van de software belangrijk.

#2 Versleutelde data versturen

Verspreid door Tilburg vind je diverse wifi-hotspots. Deze verbindingen zijn open verbindingen. Ga je met zo’n wifi verbinding internetbankieren, wachtwoorden invoeren of andere gevoelige informatie versturen, dan kunnen hackers dit eenvoudig onderscheppen. Met VPN voorkom je dit probleem. Wellicht vraag je je nu af, wat is vpn? Met VPN worden alle gegevens die je via internet verstuurd, versleuteld. Hierdoor is de data onleesbaar voor derden en kunnen criminelen er niets mee wanneer dit wordt onderschept.

#3 Controleer de URL

Niet iedere website biedt de bezoekers een veilige omgeving. Dit is wel belangrijk, zeker wanneer je veilig je persoonsinformatie wilt achterlaten of een betaling wilt verrichten. Het komt regelmatig voor dat cybercriminelen een website nabootsen om op die manier hun bezoekers gegevens te ontfutselen. Een betrouwbare URL herken je aan ‘https://’ voor het internetadres. Ga je online een betaling verrichten, controleer dan of er een slotje voor het internetadres staat. Op die manier verzeker je jezelf ervan dat je informatie versleuteld wordt verzonden.

#4 Firewall

Naast een goede virusscanner laat je ook altijd actief een firewall op je computer draaien. De firewall beschermt je computer onder andere tegen hackers en andere dreigingen van buitenaf. Er is enorm veel verschil in kwaliteit bij de firewalls. Lees je dan ook goed in voordat je er een gaat kopen.

#5 Een beveiligd wifi-netwerk

Zorg ervoor dat je een beveiligd wifi-netwerk hebt, dus een met een wachtwoord. Hiermee voorkom je dat anderen misbruik maken van jouw wifi. Stel ook een sterk wachtwoord in. Gebruik hiervoor minstens een hoofdletter, cijfer en een teken in combinatie met andere letters. Doe geen simpele wachtwoorden als welkom01 en 12345 maar niet voor de hand liggende wachtwoorden.