Halters, magnesium en opperste concentratie: vijf Tilburgers winnen NK Teams Weightlifting

Extreme Sports Academy

Verscholen in een klein erfje aan de Boomstraat vind je de Extreme Sports Academy (ESA): de thuisbasis van vijf Tilburgse topsporters die samen in oktober het NK Teams Weightlifting wonnen. En dat is hartstikke bijzonder! Zeker gezien de meeste teamleden pas een paar jaar bezig zijn met de sport. De hoogste tijd voor een kijkje bij ESA en een blik in het leven van drie Tilburgse sporttalenten.

Foto: Camiel Donders
(v.l.n.r. Fransi Frans, Tim Roovers, Alexander Vermetten, Douwe Disbergen en Justin Matos)

Tim Roovers: ‘Ik kijk met een andere insteek naar sport’

De 24-jarige Tilburgse Tim is, naast student filosofie, een echte CrossFitter. Pas drie jaar geleden begint hij met de sport, maar inmiddels geeft hij zowel crossfit als weightlifting lessen bij Extreme Sports Academy. “CrossFit is de eerste sport waarvan ik dacht; dit is echt heel vet. Ik heb vroeger aan veel verschillende sporten gedaan, maar bij CrossFit moet je alles combineren: hardlopen, turnen, gewichtheffen en zoveel meer.”

Gezondheid

Tim is zo’n zes dagen per week te vinden bij ESA. Niet alleen om zelf te trainen, maar ook om les te geven. Bij het laatste ligt wel echt zijn focus. Want ondanks het feit dat hij veel talent heeft voor de sport, ziet hij zichzelf niet als atleet. “Nee, ik zie mezelf meer als coach of trainer.”

Het feit dat Tim zijn toekomst niet voor zich ziet als (professioneel) atleet, heeft ook met zijn verleden te maken. “Ik ben een tijd heel erg ziek geweest. Daarom kijk ik sindsdien met een andere insteek naar sport. Ik kijk meer naar het gezondheidsaspect en minder naar prestatie. Het draait voor mij vooral om de intrinsieke waarde en geluk.”

Leerzame ervaring

Toch besluit hij, wanneer zijn talent bij ESA niet onopgemerkt blijft, mee te doen aan het NK Teams Weightlifting. “Ik heb altijd een beetje een negatief beeld bij competities gehad, maar door het NK Teams heb ik ook de mooie kant van competitie mogen ervaren. Vooral voor mij als trainer is het een leerzame ervaring geweest.”

“Ik had verwacht dat we het goed zouden doen, maar niet zó goed. Een groot deel van ons team bestaat eigenlijk uit crossfitters en niet puur gewichtheffers. Dat we alsnog hebben gewonnen is dan ook bijzonder!”

‘Zo’n beroep moet er gewoon komen’

In tegenstelling tot veel van zijn teamgenoten, ziet Tim zijn toekomst liever voor zich als coach of trainer. “Ik zou later een baan willen hebben waarbij ik gezondheid en personal training kan combineren met mijn interesse voor filosofie. Zo’n beroep moet er gewoon komen!”

Fransi Frans: ‘Als ik er op terugkijk ben ik heel trots’

De 22-jarige Fransi verhuisde drie jaar geleden van Aruba naar Tilburg voor haar studie. “Het was heel erg wennen! Ik moest wennen aan het feit dat alles hier zo snel gaat, aan de kou en aan de mensen. Aruba is een klein eiland en iedereen kent elkaar, hier kende ik nog niemand.” Inmiddels is Fransi aardig ingeburgerd, is ze bezig aan haar derde jaar lerarenopleiding biologie én werd ze uitgeroepen tot Nederlands kampioen gewichtheffen.

‘Volgens mij moet jij gaan weightliften’

“In 2015 begon ik met CrossFit in Aruba. De eerste keer dat mijn trainer mij zag squatten zei hij: ‘volgens mij moet jij gaan weightliften.’ Inmiddels combineer ik de twee. Over het algemeen doe ik drie keer per week aan CrossFit en drie keer per week aan weightlifting, maar het hangt ook af van een wedstrijd die eraan zit te komen. In voorbereiding op het NK Teams bijvoorbeeld, heb ik me een aantal maanden alleen op weightlifting gefocust.”

‘We zijn echt een team geworden’

Een hoogtepunt van de afgelopen jaren is voor Fransi dat ze in 2016 aan maar liefst vijf weightlifting wedstrijden mee heeft gedaan. Met als ultiem hoogtepunt het winnen van het NK. “Ik heb er zoveel van geleerd. Ik merkte dat ik elke wedstrijd een beetje beter werd en uiteindelijk heb ik het NK gewonnen. Destijds dacht ik er niet zoveel over na, maar als ik er nu op terugkijk ben ik wel heel trots.”

Ook het winnen van het NK Teams samen met Tim, Douwe, Alexander en Justin was een mooi moment. “Het gaat hierbij niet alleen om jouw prestatie, maar ook om die van de rest. Je moet elkaar echt motiveren om te zorgen dat je de beste prestatie neerzet. We zijn hierdoor echt een hecht team geworden.”

Voor de toekomst heeft Fransi grootse plannen. “Momenteel focus ik me even meer op CrossFit, maar in het voorjaar staat het NK weightlifting voor de deur. Het zou heel mooi zijn om deze weer te winnen!”

extreme sports academy

Alexander Vermetten: ‘Deze sport leeft echt in mij’

De 24-jarige gewichtheffer Alexander komt uit Goirle, studeert technische natuurkunde en geeft in zijn ‘vrije’ tijd ook nog personal training. “Ja stilzitten doe ik niet zo graag,” lacht hij. Als hij 18 jaar is besluit hij wel wat spieren te willen kweken. Samen met een klasgenoot die al langer bezig is,  stapt hij de sportschool binnen. “Mijn klasgenoot liet heel trots een oefening zien die hij vijf keer kon herhalen. Voor de grap zei hij; probeer jij ook maar eens. Ik kon met hetzelfde gewicht twaalf herhalingen doen.”

Wereldrecord

Alexander blijkt talent te hebben en rolt al snel in de powerlift wereld in. “Ik bleek vooral heel goed te zijn in de deadlift. Na drie maanden trainen zat ik al op 200 kilo. Iedereen bij de sportschool vond dit heel bizar.” Na een beginnerswedstrijd in 2012, gaat het heel snel. Tussen 2014 en 2017 doet hij mee aan verschillende NK’s, EK’s en zelfs WK’s. Hij wint verschillende titels en breekt zelfs het (junior) wereldrecord op de deadlift.

“Het breken van het wereldrecord op het NK van 2016 door 340 kilo te liften is een van mijn ultieme hoogtepunten. Die adrenaline was zo bizar. Toen ik terugliep na de lift was ik nog steeds aan het schreeuwen!” Een ander hoogtepunt was voor Alexander het WK van 2016: niet alleen veroverde hij de eerste plek op de deadlift, ook werd hij zesde in het algemeen klassement.

Van powerliften naar gewichtheffen

Helaas komen er na gouden tijden ook moeilijkere tijden. Na het WK in 2017 raakt Alexander overbelast en moet hij een half jaar rust nemen. Toch kan hij niet stilzitten en besluit hij iets anders te gaan doen: gewichtheffen. “Uiteindelijk vond ik dit zo leuk, dat ik tot nu toe nog niet terug ben gegaan naar powerliften.”

Momenteel traint Alexander vier tot vijf keer per week twee uur per dag puur op gewichtheffen. “Het grote verschil voor mij is dat bij powerliften minder techniek komt kijken, je doet veel op adrenaline. Gewichtheffen is veel technischer. Je moet fysiek en mentaal helemaal gefocust zijn.”

Aan enthousiasme geen gebrek: “Deze sport leeft echt in mij. Ik vind het zó fantastisch, ik weet niet goed hoe ik het moet beschrijven. Mijn ultieme droom is om als gewichtheffer op de Olympische Spelen te staan. Echt gewoon alleen er al staan lijkt me geweldig. Maar eerst maar eens meedoen aan het NK in januari. Daar moet ik mezelf écht gaan bewijzen.”

Trots op Tilburg

In de rubriek ‘Trots’ lichten we maandelijks trotse inwoners van Tilburg uit. Zo spraken we eerder met Tilburger Sjef van der Klein, Willem II supporter John Mouthaan, Trappers icoon Diederick Hagemeijer, conciërge Robert Martens, juf Eefje Mommers, creatief brein Noortje van Venrooij, de maatschappelijk betrokken Familie Can, parkmanager van het Spoorpark Sophie Peters, Willem II talent Daan Legro en de sociaal betrokken Leslie Smits.