Vijfde editie TiLT Festival laat de letteren leven

Van donderdag 12 maart tot en met zondag 15 maart staat Tilburg in het teken van literatuur als TiLT de stad overneemt. Het grootste en meest veelzijdige literaire festival van Zuid-Nederland staat ook in deze lustrumeditie garant voor spraakmakende cross-overs, verrassend talent en tal van grote namen. Allen rondom het thema waanzin, in navolging van de Boekenweek. Het stokje van writer in residence is dit jaar overgedragen aan de Belgische auteur Annelies Verbeke.

Op zaterdagavond vindt traditiegetrouw het hoofdprogramma plaats. TiLT heeft daarvoor op zaterdag 14 maart onderdak gevonden in Theaters Tilburg. In alle hoeken van de schouwburg komen dan de letteren tot leven in een gevarieerd programma dat proza, poëzie, theater en muziek met elkaar verbindt. Zo zal onder andere de veelzijdige Joke van Leeuwen de openingsact verzorgen, is er een sportkantine waar het succes én de waanzin van sport(literatuur) besproken wordt, presenteren De Titaan en Bastaard Platen een programma waar schrijvers en liedjesschrijvers elkaar ontmoeten en sluiten we de avond af met writer in residence Annelies Verbeke en haar absurde landgenoot Wim Helsen.

Naast de zaterdagavond zal TiLT – in samenwerking met verschillende partners en organisaties – ook de andere dagen vullen met uitdagende en prikkelende programma’s die steeds de verbinding zoeken met andere disciplines. Trudy Dehue en Annelies Verbeke gaan in gesprek over (de fixatie op) gezondheid en normaliteit in Uni op TiLT, Anton Dautzenberg en Annelies Verbeke leiden op geheel eigen wijze een film in wanneer Film op TiLT filmhuis Cinecitta overneemt, uitgaan krijgt een literair tintje op de vrijdagavond tijdens Kroeg op TiLT en op zondag wordt er een literaire brunch georganiseerd in De Kennismakerij, waarna in museum De Pont de dichtbundel Dichter op de Kunst gepresenteerd wordt. Writer in residence: Annelies Verbeke Annelies Verbeke (1976) debuteerde in 2003 met de roman Slaap! waarmee ze de Vlaamse debuutprijs, het Gouden Ezelsoor, en de Vrouw en Kultuur Debuutprijs won. Sinds die tijd worden haar boeken uitgegeven in talloze landen. In 2010 was ze writer in residence in Istanbul, en nu hebben wij haar weten te strikken voor diezelfde functie. Tussen donderdag 12 maart en zondag 15 maart zal ze op veel plaatsen in Tilburg optreden.

Kaartverkoop De kaartverkoop voor het programma op zaterdag 14 maart in Theaters Tilburg is inmiddels gestart via www.theaterstilburg.nl, telefonisch via 013 543 22 20 of rechtstreeks aan de balie. Tickets kosten € 22,50 of met bibliotheek- of studentenpas € 15. Kaartverkoop van andere programmaonderdelen verloopt via de locaties zelf. Voor meer informatie én het volledige programma kun je terecht op www.tilt.nu.

annelies-verbeke