Nieuws

Klanken van Oorsprong
Let op! Dit artikel is al 670 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Voorpremiére Klanken van Oorsprong in Cinecitta

De documentaire gaat vanaf 21 juni in de Nederlandse bioscopen draaien. De bijzondere muzikale documentaire Klanken van Oorsprong vertelt  het verhaal van diverse Nederlands-Indische muzikanten, die tussen 1945 en 1962 met meer dan 320.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten keren naar  Nederland. De documentaire is een mozaïek van verhalen over overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerde muzikanten en de de zoektocht naar hun identiteit. Nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal uit het koloniale tijdperk wordt afgewisseld met (swingende) muziek. Regisseur Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (Buitenkampers, Contractpensions)  geeft op indringende wijze weer hoe Nederlands-Indische muzikanten, waaronder Sandra Reemer, Liesbeth List, Boudewijn de Groot, Eddie en Alex van Halen, Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds), met een vleugje heimwee wisten te assimileren en hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten. Klanken van Oorsprong wordt op 21 juni door filmdistributeur Cinecitta uitgebracht in de filmtheaters.

Cinecitta organiseert in de mooie zaal 1 op zaterdag 9 juni om 19.00 uur een voorpremière in aanwezigheid van de regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich en cameraman Hari Suprayitno.

Klanken van Oorsprong

Na de gedwongen verhuizing naar Nederland kregen Indische bands als The Tielman Brothers en The Crazy Rockers direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar rock-‘n-rollmuziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen, zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze ook dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.

In de muzikale documentaire Klanken van Oorsprong maken een aantal bekende Nederlands-Indische muzikanten voelbaar in hoeverre hun traumatische jeugd tijdens de Bersiap en onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië van invloed is geweest op hun muzikale carrière in Europa en daarmee op de popmuziek in het algemeen. Klanken van Oorsprong brengt hiermee een intiem portret van diverse grote Nederlandse artiesten en de zoektocht naar hun eigen identiteit.

Over producent Scarabeefilms

Producent Scarabeefilms is opgezet door Hetty Naaijkens-Retel Helmrich en haar broer Leonard Retel Helmrich. Beide zijn binnen Scarabeefilms verantwoordelijk voor productie, regie en scenario. Leonard is tevens bij diverse projecten actief als cameraman. Scarabeefilms maakt bijzondere documentaires over overkoepelende thema’s als (Indische Nederlandse) herkomst, politiek en religie. Samen maakten ze meerdere bekroonde documentaires als Stand van de Zon (2001, Eye of the Day) (2001), Stand van de maan (2004, Shape of the Moon), Stand van de sterren (2010, Position among the stars), Hollandse Nieuwe (2013, Raw Herring), Contractpensions (2008, Djangan Loepah!) en Buitenkampers (2013, Boekan Main!). Bekijk voor meer informatie de website.

Over filmdistributeur Cinecitta BV

Aan de Willem II Straat 29 in Tilburg worden al meer dan honderd jaar films vertoond. In het begin door rondreizende gezelschappen en bioscopen als De Nieuwe Bioscoop, Cinema Royal, Camera, Ambassade en – sinds 1983 – Cinecitta. Cinecitta is van oudsher sterk in arthouse films. Als filmtheater vertoont Cinecitta juweeltjes uit alle windstreken, die de reguliere Hollywood-films vaak ruimschoots in de schaduw stellen. Bijzondere films voor mensen die niet met de massa meegaan. Met de documentaire ‘Klanken van Oorsprong’ zet Cinecitta haar eerste stappen in de Nederlandse filmdistributie. Als filmdistributeur wil Cinecitta, naast het uitbrengen van internationale films, een platform bieden aan Brabantse filmmakers en Brabantse filmstudenten die hun filmproducties landelijk in de bioscopen willen uitbrengen. Bekijk voor meer informatie de website.

Reageer op dit bericht