Waarzeggen op de kermis: dit is de toekomst van Tilburg

Al sinds het begin van de Tilburgse Kermis staat er elke dag een rij. Op het Koningsplein staat voor de bibliotheek een caravan met groen hokje ervoor. Gordijntje links, gordijntje rechts met daartussen de woorden “Somnabule Waarzeggen”. Ik ga vandaag de toekomst van Tilburg laten voorspellen op de kermis.

Door: Valerie de Bie

De lange rij houdt me al jaren tegen, maar de kans om er een artikel over te schrijven geeft me dit keer het laatste zetje. Ik kom aan rond half twee in de middag. Voor me zitten twee mensen te wachten op plastic krukjes, ik sta buiten in de rij. Aan de muur hangen bordjes met meer informatie. “Er mogen twee mensen tegelijk naar binnen” en “Een consult langer dan 15 minuten is een uitgebreid consult”. Ook worden de prijzen aangegeven. Kaart leggen kost vijf euro, een uitgebreid consult tien euro.

Bijzondere inzichten

Als de rij na twintig minuten doorschuift, begint de vrouw naast me te kletsen. “Hij is echt heel erg goed. Ik ga wel vaker naar hem toe. Als hij in Tilburg is, kan ik die kans echt niet voorbij laten gaan.” Hoe sceptisch ik ook ben, moet ik toegeven dat mijn verwachtingen stijgen. De rij achter me blijft groeien en de vrouw naast me belooft bijzondere inzichten. De wachtrij tot ik aan de beurt ben? Drie kwartier.

Als de bel klinkt en ik door het gordijntje loop, zit de waarzegger achter een balie op een kruk. Door privé omstandigheden wil hij liever anoniem blijven. De man (ik schat hem een jaar of veertig) woont in de caravan waar hij de consults geeft. Hij geeft uitleg over de tarotkaarten die hij gaat gebruiken. “Ik gebruik de grote arcade, dat geeft het beste beeld van mensen en de verschillende energielijnen.”

Toekomst van Tilburg

Omdat mijn persoonlijke toekomst laten voorspellen niet zo interessant is voor Tilburg.com, besluit ik te vragen naar de toekomst van Tilburg. Hij vindt het een uitdaging. Het is de eerste keer, maar het lijkt hem leuk. Hij vraagt me de ziel van de stad in de kaarten te leggen voordat ik zes kaarten aanwijs. Ik probeer aan de stad te denken, maar wordt afgeleid door de geur en zijn rommelig opgemaakte bed. Enigzins geforceerd denk ik aan de binnenstad, de Piushaven, Spoorzone en mijn eigen straatje.

Nadat ik zes kaarten kies, draait hij de volgende kaarten om: de keizer, de magiër, de zon, de keizerin, de hogepriester en kracht. “Je hebt hele mooie kaarten gepakt voor de stad. Tilburg zit behoorlijk in de lift. Toch zijn er een aantal knelpunten qua wijken, maar dat pakt de gemeente goed aan. Ik zie de toekomst van de stad zeer positief in, toch blijft er soms miscommunicatie met deze wijken. Belangrijk is dat de gemeente Jip-en-Janneke-taal gaat gebruiken zodat iedereen hen goed begrijpt.”

waarzeggen
De zes kaarten die de toekomst van Tilburg voorspellen.

Hij gaat nog even verder: “Er zijn een paar lastige stukken voor de Gemeente Tilburg die ze zelf moeten oplossen. Als ze het goed uitzoeken, komt het weer goed.” Wat zijn dan die lastige stukken? “Dat kan ik niet zeggen, als ik daar te diep op in ga, ga ik eronder uit. Dan heb ik de rust niet meer om de hele dag te werken.” Vervolgens legt hij vier nieuwe kaarten: de dwaas, de dood, de hogepriesteres en iets wat lijkt op een jongleur.

Toekomst van de kermis

“De complete Gemeente Tilburg is een mooie stad om gezellig te winkelen en te eten en drinken tijdens carnaval en de kermis. Ook daarna is er een gezellige sfeer. De dood op het kaartje staat voor een nieuw begin.” Dan begint hij ineens te vertellen over het kermiskrantje wat hij heeft gelezen. “De winterkermis is iets positiefs. De eerste keer zal het wat opstartproblemen krijgen, maar het ervaren kermisteam weet wel van wanten.”

Als hij over de kermis begint, word ik nieuwsgierig naar de toekomst van de Tilburgse Kermis. “De kermis nu verloopt redelijk rustig, hoewel er wel een aantal dingen gebeurd zijn die minder leuk zijn, zoals de steekpartij op de Besterd. Maar ondanks wat opstootjes is er niet zo heel erg veel gebeurd. De rest loopt aardig goed en het ziet er gezellig uit.” De komende jaren gaat de gemeente de kermis groter en attractiever maken en er alles aan doen om de grootste kermis van Europa te worden. Of dat gaat lukken? Dat kan hij niet zien. Ik merk aan hem dat hij het gesprek wil afronden.

Willem II en Trappers

Voor de sportliefhebbers kan ik het niet laten om nog even naar de toekomst van Willem II en de Trappers te vragen. “Ik weet niets van voetbal en ook niets van ijshockey. Ik wil ook graag de supporters te vriend houden. Ik weet wel dat wie het mooiste voetbal speelt, mag winnen. Akkoord?” Ik vraag hem voorzichtig of ik nog een persoonlijke vraag mag stellen. “Dat gaat niet lukken, je hebt de ziel van de stad in deze kaarten zitten. Akkoord?”

Hij kijkt me vragend aan en ik begrijp uit zijn blik dat het tijd is om af te rekenen. Ik pak mijn portemonnee en vraag wat het consult van tien minuten kost. “Tien euro, je hebt meerdere vragen gesteld.” Een beetje teleurgesteld over de vaagheid van zijn antwoorden reken ik af en stap ik door het gordijntje naar buiten. Intussen is de rij voor de ingang alleen maar verder gegroeid.

Alles over de Tilburgse Kermis

Kermis in Tilburg 2016
Check hier de leukste acties, evenementen, menu’s en foto’s van de Tilburgse Kermis…de grootste online attractie van Tilburg!