Nieuws

We are food
Let op! Dit artikel is al 659 dagen oud en wellicht niet meer relevant

We Are Food en Stichting Met Je Hart slaan handen ineen voor zelfredzaamheid ouderen

Speciaal voor Stichting Met Je Hart Tilburg gaat meesterbakker Toon van Gastel samen met kwetsbare ouderen worstenbroodjes bakken in bakkerij Boogers aan de Ringbaan Oost in Tilburg. Extra bijzonder is dat tegelijkertijd in 11 andere gemeentes in Brabant ook meesterbakkers met ouderen worstenbroodjes aan het bakken zijn.

Deze Brabant brede actie is onderdeel van We Are Food Brabant. Ingevuld door Brabantse food-ondernemers, consumenten, zorgprofessionals en studenten heeft iedere maand een ander foodthema. De maand november staat in het teken van eten, drinken en ouderen onder het motto ‘Actief met eten, een hele zorg minder’.

‘Het houdt je actief, sociaal en geeft meer voldoening’

Het hele proces van over eten nadenken, het kopen, het klaarmaken tot het nuttigen en vervolgens afwassen, is iets wat je tot op hoge leeftijd zelf kan organiseren. Het houdt je actief, sociaal en geeft meer voldoening. Maar hoe vaak zeggen we niet ‘Blijft u maar lekker zitten, ik geef uw soep wel even aan…’? Je bent zo gewend om mensen te ontlasten als ze ouder worden dat je niet in de gaten hebt dat mensen daardoor ook steeds minder zelfredzaam worden.

Ontmoeting voor ouderen

Stichting Met je hart organiseert voor kwetsbare, eenzame ouderen waardevolle en structurele ontmoetingen in hun eigen buurt. Op donderdag 29 november organiseren vrijwel alle Brabantse ‘Met je hart’-gemeenten tegelijkertijd een ontmoeting voor een aantal ouderen, waarbij men zelf
aan de slag gaat met eten: voorbereiden, klaarmaken en uiteindelijk: samen genieten. Ook de Brabantse burgemeesters zijn uitgenodigd om de uitdaging van het maken van een worstenbroodje aan te gaan.

Speciale keukenchef van We Are Food deze maand is Phyllis den Brok. Den Brok is een autoriteit als het gaat over wat eten en drinken kan betekenen voor het verlengen van de zelfredzaamheid van kwetsbare mensen. “Het actief bezig zijn met voedsel is een fysieke, mentale en sociale activiteit. Niet iedereen is zich hiervan bewust. In november willen we meer bewustzijn creëren”.

We Are Food maand

“De We Are Food maand sluit goed aan op de EET met je hart restaurantcampagne”, vertelt Met je hart founder Babs van Geel. “Deze campagne is 1 november van start gegaan om bij zoveel mogelijk mensen bewustwording te creëren over het grote en groeiende probleem van eenzaamheid onder ouderen”. Van Geel roept iedereen op die van plan is uit eten te gaan, om in november en december een ‘Met je hart’-restaurant te bezoeken.

Reageer op dit bericht