Nieuws

kbo tilburg
Let op! Dit artikel is al 353 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Week van de Jonge Mantelzorger in Brabant

Van 4 tot en met 10 juni is de Week van de Jonge Mantelzorger, voor het eerst nu ook in Noord-Brabant. Vanzelfsprekend!?, het Bossche platform voor jonge mantelzorgers, werkt samen met twaalf Brabantse gemeentes en organisaties als ContourdeTwern voor er- en herkenning van een soms onzichtbare groep jongeren.

Activiteiten

De Week van de Jonge Mantelzorger staat in het teken van de bewustwordingscampagne ‘Ik Zorg, Ik Zorg, Wat Jij Niet Ziet’. Via posters, ansichtkaarten, commercials, een website en Facebook pagina wordt aandacht gevraagd voor de ‘onzichtbaarheid’ van de groep jonge mantelzorgers. In de twaalf gemeentes vinden daartoe uiteenlopende activiteiten plaats. Er zijn inhoudelijke avonden waarin het verhaal van de jonge mantelzorger centraal staat, gastlessen op scholen, trainingen aan professionals en activiteiten waarbij jonge mantelzorgers in het zonnetje worden gezet. Ook is voor veel gemeentes de Week van de Jonge Mantelzorger het startschot voor een nieuw aanbod voor jonge mantelzorgers, hun naasten en professionals welk komend jaar overal wordt doorontwikkeld.

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien met een hulpbehoevend gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, met bijvoorbeeld een chronische ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische aandoening. Deze mantelzorgers worden vaak niet als zodanig herkend. Onderzoek wijst uit dat 1 op de 4 jongeren mantelzorger is. Om Brabantbreed meer aandacht te vragen voor deze doelgroep slaan twaalf Brabantse gemeentes en organisaties de handen ineen tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger. De ambitie is om volgend jaar de Week van de Jonge Mantelzorger met alle Brabantse gemeentes te dragen voor nog meer draagvlak.

Deelnemende gemeentes

Meijerijstad, Den Bosch, Boxtel, Heusden, Waalwijk, Tilburg, Dongen, Hilvarenbeek, Son & Breugel, Nuenen, Oisterwijk en Ettenleur. Kijk voor meer informatie over de mantelzorgondersteuning van ContourdeTwern op www.contourdetwern.nl/mantelzorg.

Reageer op dit bericht