Nieuws

Let op! Dit artikel is al 175 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Welke verzekeringen zijn handig om af te sluiten als ondernemer?

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van jouw bedrijf. Zo moet je zelf zorgen voor voldoende omzet, want anders komt er geen brood op de plank. Daarbij komt dat je ook jouw administratie op orde moet hebben. En wat te denken van verzekeringen? Wanneer jij ondernemer bent, moet je jezelf ook voor een aantal zaken verzekeren.

Op het gebied van verzekeringen is er tegenwoordig behoorlijk wat te kiezen. Hierdoor weet jij mogelijk niet welke verzekeringen voor jou als ondernemer handig zijn. Worstel je hier ook mee? Wij zetten hieronder een aantal onmisbare verzekeringen voor ondernemers op een rijtje.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer kun jij spullen van een ander beschadigen. Daarnaast kan iemand door jouw toedoen gewond raken. Wanneer dit gebeurt, is de kans groot dat jij opdraait voor de kosten. Indien je hier niet voor verzekerd bent, moet je dit uit eigen zak betalen. Hier zit je niet op te wachten, want dit is vaak een flink bedrag. Om te voorkomen dat jij de kosten uit eigen zak moet betalen, sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af. Binnen deze verzekering maken we onderscheid tussen twee verzekeringen: beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De eerste aansprakelijkheidsverzekering die jij als ondernemer af kunt sluiten, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee verzeker jij de financiële schade die jouw opdrachtgever lijdt door een beroepsfout waarvoor jij aansprakelijk bent. Voordeel van deze verzekering is dat hij vaak verder gaat dan enkel materiële schade en letselschade. Deze verzekering is met name bedoeld voor zzp’ers en mkb’ers in de dienstverlening, die bijvoorbeeld advies geven, tekeningen maken of berekeningen uitvoeren.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Naast de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering soms ook verstandig. Deze verzekering dekt de schade die door jou of jouw werknemer wordt veroorzaakt tijdens het werk. Zzp’ers en mkb’ers kunnen deze verzekering afsluiten. Er geldt geen maximale jaaromzet of maximaal aantal medewerkers voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ook de rechtsvorm van jouw onderneming speelt geen rol bij het afsluiten van deze verzekering.

Rechtsbijstandsverzekering

Naast aansprakelijkheidsverzekeringen doe je er als ondernemer ook goed aan om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Helaas zijn er genoeg ondernemers die het nut van deze verzekering niet inzien. Deze verzekering komt in verschillende situaties van pas. Zo kun je terugvallen op een rechtsbijstandverzekering wanneer een opdrachtgever weigert te betalen of wanneer je een conflict hebt met een leverancier.

Wanneer je kiest voor een zakelijke rechtsbijstandverzekering, ben je verzekerd van rechtsbijstand bij een juridisch geschil. Wanneer je deze verzekering afsluit als ondernemer, krijg je een vaste jurist toegewezen. Indien er een geschil is, verdiept deze jurist zich in jouw zaak. Vervolgens adviseert hij jou over de beste oplossing. Indien gewenst kan hij jou ook bijstaan bij eventuele gerechtelijke procedures die volgen. Wanneer er andere specialisten nodig zijn, dan schakelt de specialist deze voor jou in. Kortom: als ondernemer ben je verzekerd van de beste hulp wanneer je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit.