WereldStad in de Piushaven

Tijdens de herfstvakantie wordt de hele wereld gebouwd door kinderen uit de omgeving van de Piushaven. Naast het stadsstrand in Jeruzalem worden allerlei hutten gebouwd; leemhutten zoals in Afrika of juist een wolkenkrabber zoals in New York. Ook de creatieve ateliers ontbreken niet; beeld houwen, gordijnen maken of mozaïeken. Het enthousiasme onder zowel kinderen als ouders is groot. Goed te merken aan de opmerking van een ouder: ‘Ik zie er nu al tegen op dat m’n kinderen volgend jaar te oud zijn om mee te doen’.

Jaarlijkse KinderBouwSpeelPlaats

De KinderBouwSpeelPlaats is een jaarlijks terugkerende activiteit tijdens de herfstvakantie voor kinderen van 6 tot 12 jaar uit de wijken rondom de Piushaven. Dit project vindt plaats als programmaonderdeel van Piushaven Levend Podium. Dit jaar mogen de kinderen opnieuw bij het stadsstrand aan de slag. Op deze locatie ontstaat volgend jaar Nieuw Jeruzalem, een nieuwbouwproject van Triborgh en Tiwos, met als eerste deelproject ‘Aan de Waterkant’. De tijdelijke bouwspeelplaats heeft als doel kinderen op een actieve manier te betrekken bij het bouwen en de veranderingen in het gebied.

Populair

Na het succes van de Piratenstad in 2010, Uitvindersstad in 2011, NatuurStad Beestenboel in 2012 en MuziekStad in 2013 was het maximaal aantal inschrijvingen van 100 kinderen per dag tijdens de inschrijfavond voor WereldStad in twee uur bereikt. Voor deze editie is het dan ook niet meer mogelijk om nog kinderen aan te melden, ook niet op de dag zelf.

Dankzij de grote animo voor de jaarlijkse KinderBouwSpeelPlaats wordt er nu zelfs met verschillende partijen gezocht naar mogelijkheden om een structurele bouwspeelplaats te starten in de Piushaven.

Dit project is een initiatief van Piushaven Levend Podium met als hoofdpartners in uitvoering Stichting ContourdeTwern en opleidingsbedrijf Ambacht’sCOOL.

Werkende leerlingen van deze bouwopleiding hebben de bouwplaats mee ingericht en ontruimen de plek na afloop van de week. Tijdens de KinderBouwSpeelPlaats begeleiden deze bouwers in opleiding de kinderen. Ook La Poubelle, MST en meer dan 40 vrijwillige medewerkers steken de handen uit de mouwen bij het bouwen aan de WereldStad.

Piushaven, Levend Podium

Piushaven Levend Podium is een initiatief van de gemeente Tilburg, Bouwfonds Ontwikkeling, Triborgh Gebiedsontwikkeling, L ‘Avertuur, Van der Weegen, Panagro, WonenBreburg, Van de Ven Bouw&Ontwikkeling, Bouwinvest, Interfour en Residentie de Admiraal.