Wethouder Jan Hamming nieuwe burgemeester Heusden

Wethouder Jan Hamming uit Tilburg wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Heusden. Hamming werd dinsdagavond unaniem voorgedragen door de gemeenteraad. De installatie van de nieuwe burgemeester zal op 8 maart plaatsvinden.

De 45-jarige Hamming, sinds 1999 wethouder voor de PvdA in Tilburg, zal Henk Willems opvolgen. Willems is per 1 januari met pensioen gegaan. Van 2007 tot 2009 was Hamming vicevoorzitter van het landelijk bestuur van de PvdA.

Volgens de raad heeft de gemeente Heusden met de komst van Hamming de kandidaat gevonden die met zijn netwerk de belangrijke opgaven van de gemeente succesvol en daadkrachtig kan begeleiden.

Eind deze week wordt bekend wie wethouder Hamming zal opvolgen in Tilburg.

Persoonlijke campagne
Jan Hamming was jarenlang de onbetwiste leider van de PvdA in Tilburg. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was de campagne van de partij bijna een persoonlijke campagne van Jan Hamming. In de stad hingen posters met 'Kies Jan' erop. Dat leidde er toe dat Tilburg de enige stad in Nederland was waar de PvdA niet verloor, maar vrijwel gelijk bleef. In Tilburg werd het ook opnieuw met afstand de grootste partij.

'Goed om ruimte te maken'
“Na bijna 13 jaar de mooiste wereldbaan te hebben mogen uitoefenen, is het goed om ruimte te maken om mezelf elders verder te ontwikkelen”, aldus Hamming.

“De keuze is mede bepaald door persoonlijke motieven. De afgelopen dertien jaar heb ik ervaren als topsport, enerverend, never a dull moment, boeiend en uitdagend. Ik ben dankbaar voor de steun van de Tilburgse bevolking, de partij, de medewerkers van de gemeente en de gemeenteraad. Voor de passie en het optimisme voor de stad die zij hebben”, licht de vertrekkend wethouder toe.

Felicitaties
Op Twitter volgen felicitaties van collega's. SP-fractievoorzitter Veerle Slegers noemt het “een logische, volgende stap naar een mooie gemeente”. Wethouder Marieke Moorman van de PvdA zegt “een fantastische wethouder en fijne collega te verliezen”.

“Tilburg verliest een zeer betrokken bestuurder die oprecht en vanuit het hart voor Tilburg en de Tilburgers keihard heeft gewerkt. Het is jammer voor Tilburg dat Jan ons verlaat, maar het zal een feest worden voor Heusden en haar inwoners. Ik feliciteer hen dan ook graag met deze geweldige burgemeester”, aldus fractievoorzitter Auke Blaauwbroek van de PvdA in Tilburg.

Felicitatie aan stad Tilburg
TROTS Tilburg feliciteert via Twitter “de stad met de voordracht van wethouder Hamming als burgemeester van Heusden”. De TROTS-fractie had regelmatig kritiek op de wethouder. Zo stelde de partij eind 2010 de nevenfunctie van Hamming ter discussie. Ook stelde TROTS Hamming verantwoordelijk voor een dodelijk ongeval in zwembad de Reeshof in Tilburg.

Vertrek van een icoon
“Met het vertrek van Jan Hamming naar Heusden verliest de PvdA Tilburg haar icoon”, laten de afdelingsvoorzitters Stefan Jansen en Yusuf Celik weten. “In jaren van voorspoed, maar ook in jaren van tegenslag, stond hij namens de PvdA aan het roer. Onder aanvoering van Jan is de afdeling in ledenaantal enorm gegroeid en is er ruim baan gemaakt voor een nieuwe generatie talenten met veel enthousiaste en bevlogen jonge mensen.”

Er hebben 23 mensen gereageerd op de vacature van burgemeester. De gemeente Heusden heeft circa 43.000 inwoners.