“Wij zijn de ogen en oren van de wijk”

De monteurs van WonenBreburg rijden de hele dag op en neer voor de meest uiteenlopende klusjes. Bjorn van Iersel (32) is er één van. De vakmannen worden opgeroepen bij inbraken, maar ook als er bijvoorbeeld een lekkage is. Ieder heeft zijn eigen specialisatie: er zijn timmermannen, elektriciens en loodgieters. Sommigen zijn allround inzetbaar. Bjorn behoort officieel tot de laatste groep, hij is naar eigen zeggen een manusje van alles. “Je leert het vak pas echt in het werkveld. Doordat je regelmatig met collega’s meekijkt, ben je op den duur echt allround inzetbaar”, vertelt hij trots.

Bjorn gaat op pad. Een bewoner heeft een toilet dat niet meer doorspoelt. Hij rijdt kriskras door Tilburg. Het valt me op dat Bjorn geen navigatie gebruikt. “Als je dit werk drie dagen doet, heb je al geen navigatie meer nodig. Ik ken Tilburg op mijn duimpje. Ik kan altijd nog een carrière als taxichauffeur beginnen”, grijnst hij. Op een adres in de Reeshof heeft Bjorn binnen vijf minuten uitgevogeld wat het probleem is: de vlotterkraan moet vervangen worden. Ondertussen praat hij met de bewoner alsof ze elkaar al jaren kennen, terwijl ik weet dat hij de vrouw nog nooit eerder heeft gezien. Een kwartier later staan we weer buiten. “Het gaat niet altijd zo soepel hoor”, waarschuwt Bjorn.

Storingsdienst

De monteurs hebben namelijk ook zes keer per jaar een week lang storingsdienst waarbij ze vierentwintig uur per dag opgeroepen kunnen worden. Soms heb je geluk, soms heb je pech. “Een collega van mij heeft vannacht helemaal niet geslapen, maar moest vanmorgen toch weer paraat staan”, vertelt Bjorn. De meeste vakmannen vinden die storingsdienst overigens niet zo erg, volgens hem. “Het is het risico van het vak. Voor mij is het belangrijkste dat de bewoners geholpen worden met acute problemen”, zegt hij schouderophalend.

Meer dan klusjesmannen

“Je bent echt de ogen en oren van de wijk. Als wij bijvoorbeeld merken dat er een burenruzie is, maken we daar een melding van bij de huismeester”, vertelt Bjorn. Voelt hij zich dan geen verklikker? “Soms wel, maar het is natuurlijk niet zo dat we alles meteen doorbrieven. We praten eerst met de bewoners zelf. Ik vind het belangrijk dat mensen hun ei kwijt kunnen”, antwoordt hij. Bovendien signaleert Bjorn af en toe belangrijke problemen, zoals eenzaamheid onder ouderen. “De laatste jaren zie ik steeds meer ouderen die in een sociaal isolement zitten. Als ik dit soort problemen signaleer, schakel ik meteen hulp voor ze in. Dat maakt echt deel uit van ons takenpakket. Het is fijn om wat voor die mensen te kunnen doen. We zijn zoveel meer dan alleen klusjesmannen.”

Sociaal ondernemen

Bjorn wilde specifiek bij WonenBreburg aan de slag vanwege de maatschappelijke focus die het bedrijf heeft. Na elk bezoek wordt er netjes een kaartje afgegeven waarop huurders hun mening kunnen geven over de service van de vakman. Deze formulieren kunnen kosteloos naar WonenBreburg worden gestuurd. “Ik vind het sociale aspect van dit werk het allerleukste. Er wordt ook nooit een probleem van gemaakt als je wat langer onderweg bent. Ons streven is om alles in één keer goed te doen, of dit nou op het gebied van reparaties of is met het helpen van mensen. En ik kan echt merken dat onze huurders de aandacht waarderen. Eigenlijk zijn wij sociaal maatschappelijke werkers en klusjesmannen ineen.”