Nieuws

spoorzone 2030
Let op! Dit artikel is al 232 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Wolkenkrabber, appartementen en veel meer: zo ziet de Spoorzone er in 2030 uit (video)

Hoewel we nu al genieten van de veelzijdigheid van de Spoorzone, is het gebied nog lang niet uitontwikkeld. De komende jaren wordt het gebied aan de noordzijde van centraal station dan nog flink aangepakt. Wat je kunt verwachten? Een wolkenkrabber, appartementen, veel bedrijvigheid, ruimte voor talent en veel meer. 

Afgelopen jaren groeide de Spoorzone uit tot één van de meest populaire sfeergebieden van Tilburg. Een gebied waar fantastische festivals worden georganiseerd, je kunt genieten van veelzijdige horeca en dat met een rauw randje. Ook de toonaangevende en prachtig verbouwde LocHal is in het gebied gevestigd en binnenkort kun je in de polygonale loods genieten van de Gourmet Food Market.

Maar het gebied ontwikkelt zich de komende jaren flink door. Zo werd onlangs Plan-t opgeleverd, hebben we er een prachtige fietsenstalling bij en zijn ze zoals je ziet nog flink aan het bouwen. Benieuwd hoe de Spoorzone er in 2030 uitziet? Check dan onderstaande video.

Op een rijtje

Maar wat gaat er allemaal gebeuren de komende jaren? We zetten het voor je op een rijtje.

Mindlabs

Tussen de LocHal en horecazaak RAW komt Mindlabs. Dit is een samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het gebouw heeft een oppervlakte van 12.500 m2 en wordt volgens planning nog dit jaar opgeleverd.

Woontoren De Brabander

Naast Plan-t wordt in 2022 de eerste woontoren met 162 (huur)appartementen opgeleverd. Ook heeft het gebouw twee commerciële ruimten. Het gebouw heeft een oppervlakte van 18.000 m2.

Ketelhuis

Het Ketelhuis krijgt ook een nieuw leven als plek om te wonen, werken en ontspannen. Zo worden er 48 appartementen gebouwd. Achter het Ketelhuis komen 14 atelierwoningen. Volgens de planning is de bouw in 2023 voltooid.

Young Professionals Campus

Voor Station88 wordt in 2024 (volgens planning) een campus voor jonge professionals opgeleverd. Het gebouw dient als inspirerende ontmoetingsplek, locatie voor (startend) ondernemerschap, onderwijs en wonen.

Clarissentoren

Naast het Clarissenhof komt een gigantische wolkenkrabber te staan. De woontoren met circa 270 appartementen gaat de Clarissentoren heten. Volgens de planning is de bouw in 2025 voltooid.

Meer ontwikkelingen

Ook de binnentuin waar Club Smederij, Theater de Boemel en RAW aan gevestigd zijn, wordt aangepakt. Rondom de tuin komen nog meer gebouwen die dienen als ontmoetingsplek voor ondernemers. Ook rondom de Koepelhal en Wagenmakerij wordt de komende jaren nog flink gebouwd. Zo komt er woonruimte en een parkeerruimte naast de bestaande hallen.

De Theresiazone krijgt richting de Besterdring ook een fikse impuls. Het gebied wordt uitgebreid met nieuwe woningen en kleinschalige kantoren. Op de plek van het voormalige UWV-gebouw (het blauwe gebouw op de hoek) komt een nieuw appartementencomplex met 150 appartementen.

Tegenover de Houtloods wordt de Spoorzone ook flink ontwikkeld. Hier komt een complex (Zwijsen I) van 19.750 m2 met woningen gecombineerd met commerciële functies en kantoren gelegen aan informele hofjes. Ook wordt er een aanliggende parkeergarage opgeleverd in 2022 met zo’n 800 parkeerplekken. In een later stadium wordt Zwijsen II gebouwd. Dit is een gebouw voor woningen, kantoren, commerciële functies en een hotel dat samen met de bestaande polygonale loods de entree vormen naar het gebied.

Meer informatie

Wil je meer weten over de Spoorzone en de ontwikkelingen in het gebied? Check dan deze website.