Wonen in een plantenasiel vol retro design

De Tilburgse Fenna Eras houdt van tweedehands spulletjes. Niet alleen haar meubelen zijn vintage maar ook haar kat en zelfs haar planten hadden ooit een andere eigenaar.

Samen met kat Moosje woont de 26-jarige Fenna sinds twee jaar in een knus appartement aan de Trouwlaan. Als ruimtelijk vormgever en decorbouwer voor onder andere Stadscamping Tilburg is ze creatief en gek op objecten met karakter. “Ik vind het een kunst om iets te scoren waar je niet de hoofdprijs voor betaalt en ook te combineren is met nieuwe spullen.” Eigenlijk is Fenna altijd wel bezig met de inrichting van haar stulpje. “Dan bedenk ik ineens dat de eettafel andersom moet staan en met heel vele moeite verschuif ik dan mijn grote kast. Even later vind ik het toch niks en zet ik alles weer terug.”

Oud design

Haar waardering voor oud design kreeg ze mee van moeders, haar baan bij Decennia Design en bij haar opleiding ruimtelijk vormgeven op de Rooi Pannen. Sindsdien verzamelt ze bijzondere items via Marktplaats, Kringloop winkels, rommelmarkten en retro webshops als retroloekie.nl.

fennakringloop01

Haar favoriete items in haar woonkamer zijn de vier eetkamerstoelen. “Op het eerste gezicht lijken ze hetzelfde, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Ze zijn van mijn opa geweest en ik vind het tof dat ze uit de familie komen en een heel leven achter zich hebben.”

Het kaartenrek in haar woonkamer vond Fenna op straat in Rotterdam. Ze reed samen met haar toenmalige baas voor een opdracht door de stad en zag het rek aan de kant van de weg liggen. Met een beetje tegenstribbelen stopte hij en werd de gevonden schat mee naar Tilburg gesleept.

fennakringloop02

Het nachtkastje in haar slaapkamer heeft Fenna zelf een make-over gegeven. “Het had geen bovenblad, geen knoppen en het was van lelijk donker eikenhout. Ik heb het verkleind, er zelf een blad opgemaakt en het geschuurd en geverfd.”

Plantenasiel Tilburg

Het blijft voor Fenna niet alleen bij tweedehands meubelen. Ook heeft ze een grote liefde voor zielige planten. Daarvoor herbergt ze in haar huis een waar plantenasiel. “Mensen kunnen zielige planten naar mij brengen. Dan geef ik ze water, nieuwe aarde en wat mest en dat is vaak al genoeg.”

fennakringloop03

Als de planten weer helemaal opgeknapt zijn, biedt Fenna ze gratis aan op haar Facebook-pagina. En haar plantjes zijn gewild, op het moment heeft ze nog maar één zielig plantje thuis zonder nieuwe eigenaar. In de Facebook-groep ‘Plantenasiel Tilburg’ kun je niet alleen planten aanbieden aan Fenna, onderling kunnen leden ook planten, stekjes en zaden uitwisselen.

Heb je ook een zielige plant, een uit zijn jasje gegroeid exemplaar of heb je een overschot aan stekjes? Bekijk dan zeker eens de Facebook-pagina van Fenna en haar planten.