Woonwijk met Amerikaanse uitstraling in aanbouw vlakbij het centrum

Zuiderpark

Je kent het misschien wel, het braakliggende terrein aan de Ringbaan Zuid waar voorheen de velden van Ons Vios lagen en afgelopen zomer het festival Sleeptouw werd georganiseerd. Dit groene gebied heeft een nieuwe bestemming: woonwijk Zuiderpark. De bouw begint waarschijnlijk aan het eind van dit jaar. Wij spraken met Ruben Donselaar, verkoopmanager van Synchroon. 

De oppervlakte van de nieuwe wijk is zo’n 30.000 m2 en er worden 200 woningen gebouwd. Wanneer het project geslaagd is? ”Als er veel huizen worden verkocht en kopers hier jarenlang met plezier wonen,” vertelt Ruben. Het project valt binnen het Consortium Stappegoor waar bedrijven Synchroon (projectontwikkelaar) en BPD (Bouwfonds Ontwikkeling) samenwerken. Zij zijn verantwoordelijk voor de hele ontwikkeling van Nieuw Stappegoor.

Groene wijk

Wat meteen opvalt is de grote hoeveelheid bomen en groen in het gebied. ”Daar gaan we niks aan doen. Sterker nog, we gaan het groen nog wat meer versterken zodat het een extra groene woonwijk wordt.” Voor iedere woning wordt een groenstrook aangelegd die wordt ingedeeld naar de behoeften van de bewoners. Zo kan het zijn dat de ene groenstrook een functie als speeltuin heeft en de andere als ontmoetingsplaats met barbecues.

Architectuur

Als je de bouwtekeningen en schetsen van de wijk bekijkt valt er meteen iets op; door de veranda’s voor de woningen krijgt de wijk een Amerikaanse uitstraling. En dat klopt, de architectuur is namelijk gebaseerd op New England, een regio in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten. Er wordt veel gebruik gemaakt van blauw- en grijstinten en de woningen die volgens deze architectuur worden gebouwd krijgen een veranda liggend op het zuiden, aangrenzend aan de groenstroken.

De andere woningen zijn gebaseerd op de Delftse School, een Nederlandse traditionele architectuurstijl waar veel gebruik wordt gemaakt van lichte tinten, baksteen en brede kozijnen.

zuiderpark-tilburg

Zeer gunstige ligging

Buiten de architectuur, die in Tilburg niet eerder is gebruikt, heeft de wijk nog een unique selling point; de zeer gunstige ligging. Zo ben je met de fiets binnen tien minuten in het centrum of de Piushaven, ligt Stappegoor met bioscoop, zwembaden en sportvoorzieningen op vijf minuten loopafstand en ben je binnen no-time op de snelweg of in de natuur.

”Wat we merkten is dat veel mensen die in het centrum wonen en wat willen kopen snel naar wijken als de Reeshof gaan. Wij willen voor hen een plek creeëren waar ze in een rustige omgeving kunnen wonen maar toch lekker centraal.” Daarmee willen ze het gat opvullen tussen het centrum en de woonwijken buiten de stad. Ze richten zich met name op starters en gezinnen die dichtbij het centrum willen wonen maar toch een ruim huis met een tuin willen hebben.

Verschillende woningtypes

In totaal worden er zo’n vier woningtypes gebouwd. Type S voor eenpersoons huishoudens, type M voor stelletjes en type L en XL voor gezinnen. Hoeveel er van de verschillende woningtypes gebouwd gaan worden is afhankelijk van de vraag naar het type woning.

”Uit ons onderzoek blijkt dat er in Tilburg heel veel eenpersoons huishoudens zijn. Toch valt het aantal aanvragen voor dat woningtype tot nu toe tegen en is er vooral vraag naar de grotere woningen.”

Verkoop

De verkoop van het Zuiderpark start naar verwachting in april en het doel is om nog voor het eind van dit jaar te beginnen met de bouw. In de eerste fase worden de woningen aan de kant van de Ringbaan Zuid gebouwd. De eerste woningen moeten eind 2017 worden opgeleverd.

”Er zijn nog geen vergunningen aangevraagd dus we kunnen de wijk vrij in gaan vullen. Komende weken moet blijken waar de meeste behoefte naar is waarna we definitief gaan bepalen hoe we de wijk gaan inrichten.” Daarnaast zijn ze aan het kijken of een deel van de wijk kan worden ingevuld met huurwoningen in de vrije sector. ”De eerste beleggers hebben al interesse getoond.”

De indicatieprijzen voor de woningen in Zuiderpark variëren van €180.000 tot €275.000. Er komen ook twee-onder-één-kapwoningen in de wijk te staan. De indicatieprijs daarvan is nog niet bekend.

Afgelopen donderdag vond op de locatie een informatiebijeenkomst plaats. De reacties waren louter positief. ”In totaal zijn er zo’n 175 geïnteresseerden langsgekomen en hebben we ongeveer 90 brochures uitgedeeld.” Heb jij naar aanleiding van dit verhaal interesse in een woning? Je kunt tot en met 12 februari je interesse kenbaar maken en je mening geven over de plannen, waarna de plannen definitief worden. De verkoop start in het tweede kwartaal van dit jaar.