Nieuws

van iersel
Let op! Dit artikel is al 1662 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Zestig jaar vakmanschap bij Piet van Iersel Tweewielers

Al meer dan een halve eeuw levert Piet van Iersel Tweewielers vakmanschap, passie en goede service op hetzelfde adres: de Enschotsestraat 164 in Tilburg. Het familiebedrijf viert dit jaar het zestigjarig jubileum en dat is toch bijzonder in een tijd waarin winkels bij bosjes omvallen. Tijd voor een interview met deze tweewielerspecialist.

Oprichter Piet van Iersel is helaas niet meer onder ons maar zoon Willem en kleinzoon Piet zetten zijn werk voort. Dit wordt gewaardeerd, zo zijn sommige mensen al vijftig jaar klant. De oudere klanten beginnen soms over Simon Donders, de fietsenmaker waar Piet senior in de leer ging als monteur.

Op een gegeven moment kocht Piet senior een huis in de Enschotsestraat, ruimde de huiskamer leeg voor wat fietsen en ging er zelf boven wonen. Na een tijdje kocht hij het huis ernaast ook want de zaken gingen goed. Dit trucje heeft hij nog een aantal keer herhaald en vandaar dat de tweewielerzaak nu zo groot is.

Handelsfamilie Van Iersel

Van Iersel is écht een begrip in Tilburg en omstreken. Stelt Piet junior zichzelf in Moergestel voor, dan krijgt hij ook daar de vraag of hij niet familie van is. En in Tilburg is de vraag al snel: Van de bakker of van de fietsen? Stiekem een klein beetje van beide want de broer van Piet senior is de bakkerij begonnen, een echte handelsfamilie dus.

Niet alleen de naam maar ook de locatie is een constante factor. “De Enschotsestraat en Piet van Iersel horen bij elkaar. Het zou echt een enorme verandering zijn als we gaan verhuizen, dat gaan we dan ook zeker niet doen,” aldus Willem.

Hoogte- en dieptepunten

“Ik vond het zeer mooi om te horen dat mijn zoon toch wilde werken in de winkel,” vertelt Willem trots. “Ik heb namelijk gezegd dat ‘ie eerst eens moest gaan rondkijken. Zo gezegd, zo gedaan maar na kantoor-en magazijnwerk liep hij zijn laatste stage in de zaak en sindsdien is hij niet meer weggegaan.”

Een ander hoogtepunt was de verhuizing en vergroting van het magazijn. “Vijftien jaar geleden openden we hierachter een magazijn van duizend vierkante meter. Zo hoefden we niet meer op en neer te reizen en hadden we veel meer ruimte beschikbaar.” Als dieptepunt noemt Willem het overlijden van zijn vader. Piet (de kleinzoon) liet een mooi schilderij van zijn opa maken en gaf dit als cadeau aan zijn vader Willem. Het schilderij hangt bij de kassa waar de grondlegger een mooi overzicht over de winkel heeft.

Een flinke voorraad en persoonlijke service

Piet vertelt dat aanbod en persoonlijke service hun pluspunten zijn. “De populaire modellen hebben we in verschillende maten op voorraad. Je wil klanten niet drie weken laten wachten op een fiets. Ook maken we altijd een persoonlijk praatje met de klant en hebben we een snelle service. Heb je een lekke band? Dan komen we de fiets dezelfde dag ophalen en maken.”

Ze onderscheiden zichzelf ook met het enorme assortiment. Zoveel scooters bij elkaar vind je niet snel ergens anders, dan moet je naar Eindhoven of Den Bosch. “Qua scooters hebben we echt een regiofunctie. Ook de combinatie van én veel fietsen én veel scooters in dezelfde winkel is bijzonder,” aldus Piet.

“Ik weet nooit wat er tussen acht en zes gaat gebeuren”

Vol enthousiasme vertelt Willem over het vak en de vele veranderingen die hij heeft gezien de afgelopen veertig jaar. “Vroeger kochten mensen een fiets en die zag je dan een tijdje niet. Tegenwoordig verkopen we ook scooters en elektrische fietsen en met die klanten kun je ook makkelijker een band opbouwen. Ze komen namelijk vaker terug om accessoires te kopen of voor een uitbreiding. Die binding met de klant vind ik mooi.” Piet vindt dat ook maar benoemt ook de afwisseling: “Elke dag is anders, je weet nooit wat er tussen acht en zes gaat gebeuren. Je haalt een scooter op, dan plaats je weer een nieuwe fiets op de website en dan help je weer een klant in de winkel. Die afwisseling spreekt me aan.”

Een glazen bol zou handig zijn…

Het is lastig om te voorspellen wat de toekomst gaat brengen voor het familiebedrijf. “De afgelopen zestig jaar is er enorm veel veranderd en de komende jaren zullen de veranderingen elkaar waarschijnlijk nog sneller opvolgen,” legt Willem uit. “Misschien dat er in de toekomst nog zo’n drie grote fietsenzaken in Tilburg overblijven en verder wat reparatiebedrijven zonder verkoop. Dan willen wij in ieder geval bij die drie grote fietsenzaken zitten.”

Acties wegens zestigjarig jubileum

Zo’n jubileumjaar is natuurlijk reden genoeg voor leuke acties. Ze hebben bijvoorbeeld scherpe aanbiedingen op fietsen van de merken Gazelle en Batavus. Ook de elektrische fietsen zijn extra aantrekkelijk geprijsd. De prijzen zijn dus wat anders dan normaal, maar de goede service is nog steeds aanwezig. Kom dus gerust een kijkje nemen in de winkel.

Reageer op dit bericht