Zijn Nederlanders wel wijndrinkers? (echt wel)

Wie meent dat de Fransen de meeste wijn drinken, heeft het mis. Volgens een onderzoek van het Wijninstituut een paar jaar terug is het Vaticaanstad waar de meeste wijn wordt gedronken. Inderdaad: waar de paus domicilie houdt. 

Nu moet je weten dat daar echt zoveel mensen niet wonen. Toch wordt er maar liefst 45.000 liter wijn gedronken. Een flinke hoeveelheid. Evenals in Andorra trouwens. Daar gaat het om 46,26 liter.

Frankrijk stond een paar terug op plaats 5, gevolgd door Portugal en Zwitserland. Italië bereikte plaats 10. Het zijn de landen waar we graag op vakantie gaan. Rugtas of laptoptas mee en lekker kamperen bijvoorbeeld. We nemen daar dan graag een wijntje.

In Nederland wordt in verhouding minder wijn gedronken

Als we de lijst doorzoeken komen we ergens ver onderaan Nederland tegen met 306.000 liter in 2014. Dat zegt natuurlijk niets over de wijnliefhebbers in ons land. Want die zijn er. Er dat aantal zou best eens gegroeid kunnen zijn in de loop der jaren.

Geluiden dat wijn goed voor je zou zijn, omdat er antioxidanten in zitten, gaan immers nog altijd rond. Volgens het Voedingscentrum is dat echter nooit duidelijk aangetoond. Het advies luidt om het bij niet meer dan een glas per dag te houden.

Glas wijn kan het risico op ziekten verlagen

Toch laat onderzoek zien dat matig alcoholgebruik, tot 15 gram per dag wat neerkomt op 1,5 glas per dag) het risico op sommige chronische ziekten kan verlagen. Daarentegen vergroot dat weer het risico op andere chronische ziekten.

Vooral de kans op hart- en vaatziekten en dementie zouden verlagen bij het drinken van maximaal 1,5 glas per dag. Eveneens worden longkanker genoemd en diabetes type 2 waarop de kans kleiner is bij af en toe een glaasje wijn.

Tip: drink een wijntje bij Wijnbar Cru

Een glaasje wijn kunnen we natuurlijk niet laten staan, al helemaal als de wijn de juiste temperatuur heeft. Hierdoor komen de smaken het beste tot hun recht. In Tilburg weet men ook zeker wat goede wijn is, dit kun je bijvoorbeeld zien aan Wijnbar Cru. Deze bar is gelegen aan Heuvelstraat 139 en is een gezellige locatie om een glas wijn te doen met vrienden of familie.

Op de kaart van Wijnbar Cru vind je heerlijke wijnen in allerlei soorten en smaken. Ook de prijzen van de wijn zijn zeer divers. Hierdoor zit er zeker iets geschikts bij voor jou. Tevens kun je hier genieten van lokale lekkernijen. Wijnbar Cru heeft onder meer hammen van Slagerij Van Hest en kaas van de Kaaszaak op de borrelkaart te staan.

Wijn uit de klimaatkast

Als je het helemaal goed wilt doen, leg je een fles wijn in een wijnklimaatkast zodat deze op de juiste temperatuur is als je uitschenkt. Er zijn wijnklimaatkast 2 zones waarbij je voor de juiste plek en temperatuur kunt kiezen. Je kunt natuurlijk ook de wijn vanzelf op temperatuur laten komen. Daar is wat geduld voor nodig.