[FOTO’S] Zo zag carnaval in Tilburg er vroeger uit: van de jaren ’20 tot jaren ’90

Carnaval anno 2020, dat kennen we. Sterker nog: we zitten er middenin. Maar hoe ging carnaval er twintig jaar geleden aan toe? Of dertig, vijftig of zelfs honderd jaar geleden? We zijn het Regionaal Archief ingedoken voor wat prachtige platen van carnaval in Kruikenstad door de jaren heen. We hebben 11 toppers voor je op een rij gezet.

Foto’s & informatie: Regionaal Archief Tilburg

Dat carnaval al even bestaat, verbaast je misschien niet. Want wist je dat de eerste vieringen van de Vastenavond al dateren uit de Late Middeleeuwen? Jep, zo lang al. Daar hebben we natuurlijk geen foto’s van, maar wél van carnaval van de afgelopen +/- 100 jaar. En die zijn prachtig!

Illegaal carnavallen in Tilburg

Carnaval in Tilburg is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest. Want wist je dat je pas sinds 1965 legaal openbaar carnaval mag vieren in onze stad? Tot het midden van de jaren ’60 gingen Tilburgers vermomd met lange jassen over straat om achter gesloten deuren carnaval te vieren. Met illegale optochten dwongen rebelse jongeren het openbare carnaval af. Wil jij meer weten van de geschiedenis van carnaval in Kruikenstad? Kijk dan zeker eens de aflevering van Andere Tijden over illegaal carnaval vieren in Tilburg.

Zo zag carnaval er vroeger uit

carnaval Willem II

Dit pareltje is gemaakt op 21 februari 1927 in Tilburg. Openbaar carnaval was niet toegestaan, maar dit clubje fraai verklede mensen nam wel deel aan een gekostumeerd bal georganiseerd door voetbalclub Willem II.

1947

Wat doe je als carnaval buitenshuis verboden is? Dan vier je het in huiselijke kring! Deze foto uit 1947 werd gemaakt door fotograaf Bert Verhoeven bij mensen thuis aan het Rosmolenplein in Tilburg.

R. van Beurden

Deze foto dateert uit 1960, dus nog uit de tijd dat openbaar carnaval vieren in Tilburg illegaal was. Dit prachtige plaatje is gemaakt door Foto Hendrikx in Tilburg en is genomen voor Café Du Commerce naast de Heikese Kerk.

Deze foto komt uit het archief van de Tilburgse fotograaf Frans van Aarle en werd in 1965 gemaakt, het jaar dat openbaar carnaval vieren legaal werd. Je ziet hier de carnavalsoptocht op de hoek van de Schoolstraat en Schouwburgring.

Fotograaf Gemeente Tilburg

Hier zie je de welbekende Kruikenzeiker, het symbool van carnaval in Tilburg. Je zou het niet zeggen, maar deze foto is gemaakt op de Heuvel! De foto dateert uit 1968 en is gemaakt door een fotograaf van Gemeente Tilburg.

Paul Hutten

Deze foto werd in 1974 gemaakt aan de Bredaseweg. Bijna tien jaar na de eerste officiële optocht, werd er al flink de spot gedreven met het geloof. Deze carnavalswagen van de ‘Fijnpruvers’ had het thema ‘Heiligen gaan niet naar de hel’.

Jan Brieffies

Deze foto komt uit 1980 en werd gemaakt door Jan Brieffies aan de Bredaseweg bij de Watertoren. Je ziet hier een (onbekende) groep in de carnavalstoptocht. Het thema? Nie melig mar bloemig.

zelfpetret

Heerlijk, die Tilburgse taal tijdens carnaval. Ook tijdens d’n Opstoet in 1980 werd het dialect al goed omarmd door deze eenling. Deze foto werd gemaakt door Jan Brieffies.

In 1980 liep deze drumband met bijbehorende ‘Dansmariekes’ mee met de carnavalsoptocht in Kruikenstad. Jan Brieffies maakte ook deze mooie foto aan de Bredaseweg.

In 1983 deed deze imposante wagen mee aan d’n Opstoet. Frans de Kok maakte deze gezellige foto waarop de Raad van Elf en de Hofkapel te zien zijn.

Carnaval in Kruikenstad wordt ingeluid op het station. Deze foto is 1 februari 1994 gemaakt door Multivision & Partners. Op de foto zie je (als alle gegevens kloppen) Prins Louis d’n Irste en links Burgemeester Brokx.

Meer foto’s bekijken

Smaken deze 11 foto’s naar meer? Check dan zeker eens het Regionaal Archief Tilburg. Daar vind je prachtige beeldmateriaal!

Alles over carnaval in Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de leukste evenementen, de beste acties en gekste foto’s van carnaval in Tilburg:

carnaval tilburg