Nieuws

Let op! Dit artikel is al 3700 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Zorg voor een ‘frisse’ carnaval!

Carnaval, het feest van lol, gek doen, verkleden en… van alcohol drinken. Ook veel jongeren onder de 16 jaar drinken vrolijk een glaasje mee. Elk jaar belanden tijdens carnaval echter schrikbarend veel tieners in het ziekenhuis. Drankgebruik kan de carnaval enorm verzieken. Houd carnaval daarom fris!

Regionale cijfers
In onze regio drinkt maar liefst 44% van de jongeren van twaalf tot en met zestien jaar regelmatig alcohol. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Hart voor Brabant. 15% van de jongeren onder de zestien jaar drinkt op een weekenddag zelfs meer dan zes glazen alcohol.

Hersenschade
Jongeren onder de zestien jaar zijn extra gevoelig voor alcohol. Het drinken van alcohol op jonge leeftijd veroorzaakt blijvende schade aan de groeiende hersenen. De gevolgen van een paar biertjes of mixdrankjes zijn dus groot. Het kabinet wil daarom niet alleen de verkopers van alcohol aan jongeren strenger bestraffen, maar maakt zelfs plannen om de jonge drinkers flink aan te pakken. Als ouder kunt u ook iets doen: Zeg ‘nee’ tegen alcohol voor kinderen onder de zestien jaar. En: zorg voor een ‘frisse’ carnaval!

Nee is nee, óók tijdens carnaval
Bijna tweederde van de ouders van zestien-minners zegt ‘nee’ tegen alcohol voor hun kind. Maar: hoe ouder het kind, hoe minder stellig de ouder is. Tegen een vijftienjarige zegt nog maar de helft van de ouders ‘nee’. Ouders hebben meer invloed op het drinkgedrag van hun kind dan ze zelf denken. Blijf dus ‘nee’ zeggen. Alcohol is immers ongezond en schadelijk voor de groeiende hersenen.
 
Campagne ‘een frisse carnaval’
De campagne ‘een frisse carnaval’ wil alcoholgebruik door jongeren onder de zestien jaar tijdens carnaval voorkomen. Meer informatie hierover is te vinden op www.watalcoholmetjedoet.nl.

Reageer op dit bericht