Zorgconsultant bij open inloop Raakveld

Komende vrijdag start Raakveld een nieuwe pilot; “De zorgconsultant biedt je een helpende hand.” De zorgconsultant zal bij Raakveld in het Duvelhok mensen adviseren op het gebied van PGB, huisvesting, dagbesteding, begeleid werken en financiën. Het spreekuur zal in april van 2 tot 4 elke vrijdag tijdens de open inloop plaatsvinden.
 
Raakveld merkt dat er na de vele veranderingen in de zorg en door bezuinigingen vanwege de economische crisis, vraag is naar een expert die mensen helpt die dreigen te verdwalen in het bos van zorgregels en ingewikkelde formulieren. Het is vaak moeilijk om de weg te vinden naar een verantwoorde dagbestedingsplek of begeleid werken. Hein Meijs van Hendrik Diensten en Advies gaat de mensen hierin wegwijs maken. Hein: “Raakveld heeft me gevraagd om op vrijdagmiddagen een spreekuur te verzorgen voor bezoekers van de inloop, mensen die deelnemer van Raakveld willen worden en anderen.”
 
Hein is een onafhankelijke adviseur en is dus niet gebonden aan een instantie, dat maakt hem objectief: “In dit spreekuur kun je alleen, of samen met iemand anders, alle denkbare vragen of kwesties aan de orde stellen. Wat uitgewisseld wordt in het spreekuur is vertrouwelijk.”
 
Naast het spreekuur van Hein organiseert Raakveld nog andere activiteiten op de open inloop. Je kunt gewoon de krant lezen met een kopje koffie, internetten of een spelletje doen zoals sjoelen, darten of tafelvoetbal. Ook kun je een kijkje nemen bij het eigen radiostation Radio Raakveld, genieten van optredens of zelf het podium op… dit kan allemaal tussen 14:00 en 20:00 en dat geheel vrijblijvend. Rond de klok van half zes wordt er een warme maaltijd geserveerd. Zjef Naaijkens, oprichter van Raakveld: “Voor slechts vijf euro kun je genieten van een heerlijk tweegangen diner in Restaurant ‘De Halve Gare’ en ook hier kun je helpen.”
 
De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door de vaste deelnemers van Raakveld. Ludo Vandenbroek vaste deelnemer bij Raakveld en werkzaam bij de studio helpt de bezoekers graag. “Ik vind het een goed initiatief. Het is er altijd gezellig en het is een leuke manier om mensen van buiten te laten zien hoe het hier gaat.” De dagbesteding van Raakveld loopt van maandag tot en met donderdag in de creatieve zorgwerkplaats op de eerste verdieping van het Duvelhok (St. Josephstraat 133 in Tilburg). Cliënten met een verstandelijke, psychische en of fysieke beperking vinden er hun dagbesteding of begeleid werken. Voor sommigen kan de open inloop, die mede mogelijk gemaakt wordt door de Rabofoundation, op die manier een (soms letterlijk) kijkje in de keuken van Raakveld zijn.