Zwerfafval door mondkapjes

Het is bijna niet mogelijk om een rondje door de stad te lopen zonder rondslingerende mondkapjes op de grond te zien. Ze liggen in de bosjes, op de stoep en voor de deuren van winkels. Vrijwilligers die de straten schoonmaken, geven aan dat het niet alleen in het centrum een probleem is, maar ook in Tilburg-Noord en Tilburg-West.

Dit is een bijdrage van: Pricewise

Onderdeel van groter probleem

Er zijn steeds meer inwoners die in hun vrije tijd de straat op gaan om afval te prikken. Honderden vrijwilligers lopen door Tilburg met een knijper en een zwerfafvalzak. Waar het vroeger voornamelijk ging om plastic flesjes en tissues, zijn hier sinds het wordt aangeraden om een mondkapje te dragen in winkels meer en meer mondkapjes tussen te vinden. Mondkapjes zijn volgens een bestuurswoordvoerder van Gemeente Tilburg onderdeel van een groter probleem dat de stad met zwerfafval heeft. Momenteel is Tilburg gestart met een experiment om te kijken hoe bereikt kan worden dat inwoners hun verantwoordelijkheid pakken, zonder dat ze hier steeds op aangesproken moeten worden. De coronapandemie zorgt ervoor dat alles anders is, maar zet mensen ook aan het denken. Bijvoorbeeld over zwerfafval maar ook over de vraag naar zorg. Naar verwachting zal deze maanden een recordaantal mensen hun zorgverzekering vergelijken en eventueel overstappen.

Muurschilderingen tegen zwerfafval

Het experiment bestaat onder andere uit muurschilderingen die op verschillende plekken in Tilburg te vinden zijn. De gemeente hoopt dat de muurschilderingen mensen laat inzien dat ze zelf medeverantwoordelijk zijn voor de eigen leefomgeving. De troep op straat komt namelijk van de inwoners en dat is niet zoals het hoort. Dit wil niet zeggen dat het altijd om kwade wil gaat, ook laksheid speelt een grote rol. Bijvoorbeeld wanneer een mondkapje uit de zak op straat valt en iemand deze dan niet even oppakt en weggooit.

De meeste mondkapjes zijn te vinden rondom winkelcentra zoals winkelcentrum Heyhoef, scholen en bushokjes. De gemeente vraagt inwoners om het mondkapje thuis weg te gooien. Dan is het namelijk mogelijk om het afval te scheiden. De inhoud van prullenbakken in de openbare ruimte verdwijnt namelijk bij het restafval en dat wordt verbrand.

Herbruikbare exemplaren

Het zwerfafval bestaat voornamelijk uit de papieren mondkapjes. Een andere oplossing is dat Tilburgers kiezen voor een exemplaar van stof. Dit is een stuk duurzamer, omdat deze mondkapjes herbruikbaar zijn. Op de langere termijn scheelt dit ook flink wat geld, want papieren mondkapjes kunnen maar één keer gebruikt worden. Stoffen exemplaren zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en prints, waardoor het ook mogelijk is om een mondkapje te vinden die past bij de eigen stijl. Mensen kiezen het vaakst voor een zwart exemplaar of een mondkapje met een grappige tekst, maar ze zijn er ook met een dierenprint, bloemenprint of andere grafische print.