Laden Evenementen

105 jarige bestaan Cinecitta en de start van het Cinecitta International Film Festival

Informatie
Datum:
13 oktober 2021
Tijd:
00:00 tot 00:00
Prijs: Variërend

Van 13 tot en met 17 oktober vindt de 3e editie plaats van het 013 Cinecitta International Film Festival. Cinecitta Tilburg organiseert wederom een uniek “boutique filmfestival”, waarin 17 speelfilms uit 15 verschillende landen worden vertoond. Cinefielen kunnen een filmische wereldreis maken en vragen stellen aan (inter)nationale filmmakers. Op woensdag 13 oktober trapt het festival af tijdens het 105 jarig bestaan van de bioscoop aan de Willem II straat 29.

Oudste bioscoop van Nederland

Dat Tilburg de oudste bioscoop van Nederland huisvest, wordt vooral boven de rivieren niet altijd geloofd. Toch viert bioscoop Tuschinski in Amsterdam eind deze maand pas haar 100e verjaardag en zijn andere bioscopen die claimen de oudste te zijn, tijdens de 2e wereldoorlog gesloten geweest of verhuisd naar een andere locatie. Feit is dat in het monumentale pand aan de Willem II straat 29 al in 1877 een concertzaal werd voltooid.

De Tilburgse bioscoop

Hier werden vanaf 1904 al films vertoond door rondreizende ‘cinematografen’. Zij brachten zelf de benodigde apparatuur mee en ondersteunden de films met muziek, zang en explicatie. In 1916 werd er in het Souvernirgebouw een permanente filmzaal geopend, De Nieuwe Bioscoop genaamd. Hierna werd de bioscoop nog enkele keren hernoemd en was de bioscoop in Tilburg bekend onder de namen Cinema Royal, Ambassade, Camera 1-2. In 1984 werd de naam voor het laatst veranderd in Cinecitta, vernoemd naar de filmstudio’s in Rome.

Filmfestival

Jaarlijks worden er wereldwijd meer dan 7000 speelfilms uitgebracht, waarvan de meeste films maar eenmalig op één van de duizenden filmfestivals rond de hele wereld worden vertoond. Veel van deze speelfilms sterven hierna een stille dood. Daarom vertoont 013 CIFF van 13 tot en met 17 oktober, een selectie van 17 pareltjes uit 15 verschillende landen. Alle films zijn vermakelijke, doordachte en hoogwaardige voorbeelden van de zevende kunstvorm, waar waarschijnlijk niemand in Nederland nog van heeft gehoord. Alle 17 films zijn de afgelopen jaren enthousiast ontvangen op een (internationaal) filmfestival en een groot deel is niet eerder vertoond in Nederland. Dit jaar telt 013 CIFF namelijk 10 Nederlandse of Benelux premières en zelfs één Europese première.

Filmmakers

Ook dit jaar zullen er weer diverse filmmakers aanwezig zijn uit onder andere Brazilië, Iran, Duitsland, Zwitserland en Georgië. Zij zullen in de oudste filmzaal van Nederland na hun film vragen uit het publiek beantwoorden tijdens een uniek vraaggesprek.

Publieksprijs

Het 013 CIFF kent ook een publieksprijs. De winnaar van de meest populaire film van het publiek ontvangt zowel een geldprijs van € 1.500. Dit jaar zijn er voor het eerst ook een 2e en 3e publieksprijs.

Cinecitta

Cinecitta is gehuisvest in een rijksmonument, gebouwd in 1877, en tussen 2012 en 2014 volledig gerenoveerd door de huidige eigenaren. Met de recente toevoeging van twee nieuwe filmzalen en een atrium, is er nog meer ruimte voor filmvertoningen en bijeenkomsten. In totaal telt Cinecitta, vijf bioscoopzalen, een restaurant, een bar, een atrium en een multifunctionele ruimte. Cinecitta is daarmee een ideale filmfestival locatie voor zowel festivalgasten als bezoekers. Cinecitta is van oudsher sterk in arthouse films: juweeltjes uit alle windstreken, die de doorsnee Hollywood-films vaak ruimschoots in de schaduw stellen.

Extra informatie

Onlangs hebben we in onze agenda een item geplaatst met alle informatie betreffende het festival. Voor extra informatie betreffende Cinecitta zelf, kan je terecht op hun website, Instagram of Facebook.