Op 10 april is er weer een interessante lezing bij de Schalm. Dit keer wordt er gepraat over Landschapspark Pauwels. Benieuwd? Lees snel verder!
In september 2018 werd het Masterplan voor Landschapspark Pauwels vastgesteld. Dit landschapspark omvat de noordelijke rand van de gemeente Tilburg en het zuidwestelijke deel van de gemeente Loon op Zand. In het gebied liggen de dorpskommen van De Moer, Loon op Zand, Berkel-Enschot, Udenhout en sinds de gemeentelijke herindeling Biezenmortel. Het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen maakt geen deel uit van Landschapspark Pauwels, De Brand en Landgoed Huis ter Heide doen dat wel.
Opzet is een groene buffer tussen de stad en de Loonse en Drunense Duinen die een deel van de recreatiedruk op dit laatste gebied kan opvangen. Doel is ook om een ecologische (natte) verbinding tot stand te brengen tussen Huis ter Heide in het westen en De Brand in het oosten. Daarnaast spelen klimaatdoelen en de energietransitie een belangrijke rol, waaronder ook piekberging en afvoer. van regenwater uit Tilburg bij hevige regenval. Een belangrijk algemeen doel is een landschap dat aantrekkelijk is voor wandelaars en fietsers waarin de recreatie die zich nu op enkele plaatsen concentreert, zich kan verspreiden.
Het landschapspark is genoemd naar Paulus (Pauwels) I van Haastrecht die in 1383 heer van Loon op Zand werd en daar zijn kasteel bouwde. Niet veel later werd hij ook (pand)heer van Tilburg, Goirle en Drunen waarna hij rechtsmacht uitoefende in een groot deel van Midden-Brabant. Zijn kasteel in Loon op Zand bevindt zich redelijk centraal in het huidige landschapspark, maar de naamgeving is in een aantal opzichten ook redelijk arbitrair.
In de lezing wordt ingegaan op het Landschapspark Pauwels, de doelen en de cultuurhistorie in dat landschap. Daarnaast is er aandacht voor de persoon Paulus van Haastrecht en zijn historische context. De lezing wordt gecompleteerd door een theatraal ingeklede cultuurhistorische wandeling door een deel van het gebied.
Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Schalm.