Ondanks dat Wolfgang Amadeus ooit schreef dat muziek ‘welke gruwelijkheden het ook beschreef, nooit het oor mocht kwellen’, speelde zij in de vele oorlogen en conflicten binnen de menselijke geschiedenis een rol. Van trommelaars en blazers binnen de strijdkrachten, via muziek om overwinningen en doden te herdenken tot de muziek, zoals de Zevende Symfonie van Dmitri Shostakovich, waarin de gevoelens van de componist over oorlog en lijden in het algemeen een uitweg vinden. De muziek gaat, zei de componist ‘over alle vormen van terreur, slavernij en kneveling van de geest’.
Echter, wellicht kunnen we uiteindelijk tóch beter stellen dat muziek zich beter leent voor verzet, verzoening en het resultaat van verzoening: vrede. Daarnaast verhoudt muziek zich moeilijk(er) tot oorlog dat tot vrede, omdat oorlog immers de poging is om de (handelings)vrijheid van de ander te ketenen. Nee, laat dus muziek maar een ‘passende’ expressie worden, zijn en blijven van vrijgevochtenheid en vrijheidsdrang in tijden van vrede!
Vanuit een muziekhistorisch perspectief zal Joop van Velzen, muziekhistoricus van “Music in Life – Passie voor Klassiek” hier uitgebreid op ingaan.
Ook kun je een passe-partout kopen. Hiermee heb je toegang tot alle 4 de lezingen van de 4×10=30 reeks. Deze kost slechts € 30,- i.p.v. € 40,-!! Deze zijn te koop tot t/m 19 november en vindt je via de ticketlink bij de eerste lezing op 20 november!
Hieronder vindt je de thema’s en data van de lezingen met iets extra’s:
20 november 2024: Het moderne circus
15 januari 2025: Op weg naar vrijheid!
26 maart 2025: Het waterschap
9 april 2025: Figurentheater Tieret