4×10=30: Paul Spapens & Elckerlyc ‘bijgeloof in Brabant’ bij de Schalm

Informatie
Datum:
13 maart 2024
Tijd:
20:00 tot 20:00
Prijs: € 10,-
Locatie:Cultureel centrum de Schalm

Op 13 maart komt Paul Spapens naar de Schalm in Berkel-Enschot. Hij heeft het vooral over bijgeloof in ons Brabantse land. Lees snel verder!

Paul Spapens staat garant voor een plezierige lezing, met veel interessante foto’s. Hij is voormalig dagbladjournalist en hij publiceerde tientallen boeken over Brabantse onderwerpen, in het bijzonder over immaterieel erfgoed, waaronder de St. Job-viering in Enschot. Paul Spapens is onderscheiden met de Zilveren Anjer, de hoogste cultuuronderscheiding van Nederland.

Paul Spapens baseert zijn lezing deels op zijn boek ‘Bijgeloof van alledag’. In dit succesvolle boek geeft hij voor elke dag van het jaar een voorbeeld van een bijgelovige praktijk. Zijn journalistieke achtergrond blijkt uit de keuze van de voorbeelden. Deze staan zeer dicht bij de belevingswereld van vandaag. Tijdens zijn lezing laat Paul Spapens zien dat bijgeloof nadrukkelijk een onderdeel is van het leven van de Brabander van nu.

Talrijke bekende uitingen passeren de revue, zoals het afkloppen op (ongelakt) hout, niet onder een ladder doorlopen, ‘gezondheid wensen’ als iemand niest en het fenomeen van het gelukbrengend hoefijzer. Tijdens de lezing worden op een deskundige manier achtergronden, herkomst en dergelijke beschreven. Én getoond, want het interessante verhaal wordt ondersteund door talrijke mooie foto’s.

Bijzonder aan deze lezing is dat hij ‘interactief’ is. Voortdurend nodigt Paul Spapens de bezoekers uit om zelf met voorbeelden te komen van bijgelovige praktijken. Door de brede culturele aanpak van het onderwerp roept het verhaal van Paul Spapens veel herkenning op. De lezing sluit aan bij een groeiende belangstelling voor het fenomeen van bijgeloof.

Meer informatie

Meer informatie over deze interessante lezing is te vinden op de website van de Schalm.