Laden Evenementen

‘Ad Fijneman: Rock & Roll op Canvas’

Informatie
Datum:
03 november 2023 20:00
-
24 december 2023 22:00
Prijs: Gratis
Locatie:Metropolitan Museum

Het Metropolitan opent een expositie met schilderijen van Ad Fijneman, een voormalige vorkheftruckchauffeur in een wc-rollenmagazijn die op latere leeftijd gedreven ging schilderen. Van wie? Ad Fijneman. Herhaaldelijk was het museum al op zijn werk gewezen. Men twijfelde, de curator van de raamtentoonstellingen daarentegen was meteen enthousiast. Maar goed, die viel dan ook op zwervende sokken, kwaliteitskranten en toiletpapier. En op zwetende mannen op ronkende diesels: “Waarvoor hebben wij anders een museum?” Hij had gelijk. Het museum toont reeds vijf jaar de lokale culturele rijkdom aan de bewoners en bezoekers van onze stad.

Ivo van Leeuwen: “Ad Fijneman was een laatbloeier in de kunst. Een kluizenaarsachtige man die als vorkheftruckchauffeur zijn geld verdiende. Zijn kleine appartementje was zijn oase, daar omringde hij zich met boeken van Franse, Duitse en Russische schrijvers, literatuur en filosofie. Rond zijn vijftigste pakte Fijneman voor het eerst een kwast op. Eenmaal geproefd aan het schilderen werd het een obsessie. Honderden schilderijen van vrouwenhoofden. Als bezeten smeerde hij de verf op het doek. Niet geremd door enige academische kennis ontwikkelde hij op onnavolgbare wijze een compleet eigen stijl. Zijn werk is rauw, confronterend en raakt de kijker recht in de ziel. Rock en Roll op canvas.”

Meer informatie

Met alle plezier nodigen ze je uit voor de tentoonstelling ‘Ad Fijneman: Rock & Roll op Canvas’ in het ‘Metropolitan Museum’ aan de Stedekestraat 15 te Tilburg van vrijdag 3 november t/m zondag 24 december 2023. Dag en nacht, de toegang is vrij.

De opening is op vrijdagavond 3 november om 20:00 uur met een korte inleiding van Ivo van Leeuwen en een poëtisch intermezzo van Nick J Swarth. Je bent van harte welkom.