Laden Evenementen

Carnaval in Kruikenstad 2023

Informatie
Datum:
17 februari 2023
-
22 februari 2023
Locatie:Binnenstad Tilburg
carnaval kruikenstad 2023

Tilburg wordt Kruikenstad, de kleuren groen & oranje staan centraal, je spoelt je mond dagelijks met Schrobbelèr en je drinkt waarschijnlijk net zoveel pilsjes als water. Carnaval neemt de Tilburgse binnenstad weer vijf dagen over. Alles wat jij moet weten over carnaval in Kruikenstad 2023, lees je in dit artikel. Lees dus snel verder!

Carnaval in Kruikenstad staat van vrijdag 17 februari tot en met dinsdag 21 februari op het programma. De Carnavalsstichting organiseert weer diverse evenementen voor jong en oud. Denk aan de Kroegendwèèltocht, d’n Inhaol, d’n Opstoet, Kruikenstad in Koor, het Kaajbaandefist en veel meer. Daarnaast staan er op de diverse pleinen en horecastraten – waaronder de Heuvel, Korte Heuvel, Piusplein, Paleisring & Stadhuisstraat – diverse feestjes op het programma.

Carnavalsmotto 2023

Het carnavalsmotto van dit jaar is Kwosse begosse. Dit motto is bedacht door Jan Duijvekam en betekent: ‘Ik wou dat we weer begonnen’. Het motto is een verwijzing naar de duizenden Kruiken en Kruikinnen die ieder jaar weer staan te popelen om carnaval te vieren.

Dagprogramma’s

De Tilburgse binnenstad loopt tijdens carnaval weer vijf dagen vol met groen-oranje feestvierders. Overal in de stad zijn diverse feestjes, zowel binnen als buiten. Wil je zeker zijn dat je niks mist? Wij hebben per dag fijne dagprogramma’s samengesteld. Zo zie je precies wat er waar en wanneer te doen is en hoef je niks te missen.

De volledige carnavalsagenda vind je hier.

Kruikenmunten

Het betaalmiddel tijdens carnaval in Kruikenstad is in de binnenstad natuurlijk de Kruikenmunt. Handig: je haalt van tevoren munten bij één van de loketten in de stad en kunt daar bij alle Kruikenkroegen mee betalen. De Kruikenmunt kost dit jaar €3,30. Nieuw dit jaar: een duurzaam alternatief voor wegwerpbekers. Zo wordt carnaval een stuk duurzamer. Het werkt als volgt. Je haalt je eerste drankje en betaalt dan €1,- of 1/4e kruikenmunt statiegeld voor je beker. Haal je een nieuw drankje, dan wissel je de beker om. Om het makkelijker te maken om een rondje te kunnen geven, kun je ook bierpitchers kopen. Hiervoor betaal je €3,30 statiegeld of 1 kruikenmunt. Als je naar huis gaat, kun je de beker en/of pitcher inleveren bij de bar en krijg je jouw statiegeld terug.

Pèkske scoren

Ook wel handig als je gaat carnavallen in Kruikenstad: een leuke carnavalsoutfit. Moet jij last-minute nog een outfit of groen-oranje sjaal scoren? Bekijk dan ons handige overzicht met de leukste carnavalswinkels in Tilburg.

Bojem leggen

Heel belangrijk tijdens carnaval: een goede bodem leggen. Gelukkig zijn er in Tilburg een hoop plekken waar jij een goede bojem kunt leggen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Kwèèkers

Onlosmakelijk verbonden met carnaval: de carnavalskwèèkers. Dit zijn leuke Tilburgse spreuken die ieder jaar op vrolijk gekleurde plaatjes worden gedrukt. Leuk om als openingszin te gebruiken, een gesprek aan te knopen of om gewoon lekker mee te lachen samen. Dit jaar zijn er weer vijftien nieuwe uitgebracht. Benieuwd welke? Je vindt ze hier!

Carnaval voor beginners

Ga jij voor het eerst carnavallen in Kruikenstad? En ben je benieuwd naar de do’s en dont’s? Dan hebben we een handig artikel voor je geschreven. Zie het als een opvoedkundig artikel voor de niet zo ervaren carnavalvierder in Kruikenstad.

Fietsenstallingen

Er rijden dit jaar geen nachtbussen tijdens carnaval. Ga jij carnavallen en wil jij een biertje drinken? Laat dan de auto uiteraard staan en kom met de fiets (of taxi). Tijdens carnaval zijn er extra fietsenstallingen, namelijk bij de Concertzaal (onbeheerd en 24 uur per dag open) en aan de Spoorlaan ten hoogte van de ABN Amro (beheerd en open tussen 12:00 – 04:30 uur). In beide extra stallingen is ruimte voor 500 fietsen. Ook de andere fietsenstallingen in de stad zijn uiteraard open

Déés is Karneval

Een must-see voordat je gaat carnavallen in Kruikenstad: de documentaire Déés is Karneval. Zo weet je een stuk meer over de geschiedenis van carnaval, de verschillende carnavalsverenigingen en de gebruiken. Ook krijg je een mooi beeld van hoe verschillende carnavalsgroepen carnaval in Kruikenstad ervaren. Je kunt de documentaire hieronder bekijken.

Schrobbelèr

Schrobbelèr: het drankje van Tilburg en zeker tijdens Kruikenstad. Aan dit likeurtje gaat een mooi verhaal vooraf. Wij spraken met de commercieel directeur Jan Eijsermans (kleinzoon van de uitvinder van Schrobbelèr) over het ontstaan van Schrobbelèr, de uitspraak en de reden waarom Schrobbelèr zo verbonden is aan carnaval. Laat Jan nu ook voorzanger zijn van de bekende carnavalsact Veul Gère, waar we hem ook wat over vroegen. Het interview vind je hieronder.

Foto’s kijken

Tijdens carnaval gaan de fotografen van Tilburg.com weer het feestgedruis in om jullie als Kruiken en Kruikinnen vast te leggen. Deze foto’s vind je een dag later op onze website. Dus ben je op de foto gezet? Bekijk dan zeker onze fotoalbums. 

Meer informatie

Oftewel: het belooft een prachtig carnavalsfeest te worden. Geniet er allemaal van! Volg ons ook vooral op Facebook en Instagram als je niks wilt missen in Tilburg.