Agenda

Comedy Wilfdlife foto's

(AFGELAST) Comedy Wildlife foto’s in Natuurmuseum Brabant

Wanneer: 30 oktober 2020 om 10:00 uur tot 9 mei 2021 om 17:00 uur Waar: geen locatie Entree: €11,95
Bestel tickets

(AFGELAST) Comedy Wildlife foto’s in Natuurmuseum Brabant

Een chagrijnige schildpad met een baaldag, een blije vis en een lachende eekhoorn: de Comedy Wildlife Photography Awards zijn er weer! Er zit dit jaar zelfs een Nederlandse inzending bij: The Inside Joke van Femke van Willigen. En alle winnende foto’s, ruim veertig, komen weer naar Tilburg!

Comedy Wildlife foto’s

Heel welkom nu we allemaal wel behoefte hebben aan wat extra humor. Nog even geduld: vanaf vrijdag 30 oktober, drie dagen na de bekendmaking van de winnaars, zijn ze in Natuurmuseum Brabant te zien. En dat is de moeite waard, want in het echt én allemaal bij elkaar zijn ze nog leuker dan online! De winnaar is Mark Fitzpatrick met een foto van de schildpad die zijn “middelvinger” opsteekt.

Winnaars Algemeen en Publieksprijs:  een chagrijnige schildpad en “O sole mio!”

Algemene winnaar werd Mark Fitzpatrick met een briljante foto van een schildpad die er duidelijk genoeg van heeft en zijn “middelvinger” opsteekt. En de winnende publieksfoto zingt een overwinningsliedje: O sole mio, van Roland Kranitz. Er waren nog zes winnaars in andere categorieën (Creatures of the sea, land, air, Junior) en tien “Highly recommended”.

Herkenbaarheid & humor: perfecte combinatie

Drie jaar geleden kon Natuurmuseum Brabant de expositie exclusief naar Nederland halen. Met succes, zowel in het museum als op social media. De situaties en gezichtsuitdrukkingen van de dieren zijn, in combinatie met de fotobijschriften, heel herkenbaar en soms onweerstaanbaar grappig. Die combinatie blijkt erg goed te werken: zo leuk kan natuur zijn!

De winnaars werden dit jaar online bekendgemaakt. Een paar dagen later opent de tentoonstelling in het museum, dit jaar in een aparte zaal op de eerste verdieping. De foto’s komen zo nog beter tot hun recht en bovendien zijn er in de vitrines dieren te zien die een (al dan niet directe) link met de foto’s hebben. Zo is er een leeuw, een ezelspinguïn, een mantelbaviaan en, uiteraard, een eekhoorn. Nog meer reden om naar Tilburg te komen dus!  

“Conservation through competition”

Het initiatief voor de Comedy Wildlife Photography Awards is in het leven geroepen door Tom Sullam en Paul Joynson-Hicks. Deze fotografen, die (deels) in Tanzania wonen/werken, drukten vaak (onbedoeld!) precies op het goede moment af en zagen vervolgens de komische gezichtsuitdrukkingen van dieren op de foto’s, of ze bleken grappige situaties vastgelegd te hebben. Het tweetal zag een kans om op een positieve en ludieke manier aandacht te vragen voor het behoud van natuur. Daarop besloten ze de humor te gebruiken in een wedstrijd die nu voor de vijfde keer georganiseerd wordt. De foto’s worden wereldwijd gedeeld op social media, ook die van de voorgaande jaren zijn nog populair.

Born Free en Natuur om de hoek

Met de fotowedstrijd steunt Comedy Awards de organisatie Born Free, die zich inzet voor dierenbescherming en –welzijn. Met de wedstrijd vragen ze aandacht voor wilde dieren en het behoud van hun leefomgeving. En met de verkoop van de foto’s wordt geld ingezameld voor de Born Free Foundation. Met de rest van de opbrengst wil het museum een bijdrage leveren aan het project Natuur om de Hoek, een project dat kinderen uit Tilburg in en om hun naaste omgeving de natuur laat (her)ontdekken.

In het kort

  • Wanneer: Vrijdag 30 oktober 2020 tot en met zondag 9 mei 2021
  • Aanvang: 10:00 uur
  • Locatie: Natuurmuseum Brabant
  • Tickets: Volwassenen: €11,95 | Jeugd 4-17 jaar: €9,95 |