Laden Evenementen

Concert ”Soirée de Nadezda” in Het Cenakel

Informatie
Datum:
10 april 2022
Tijd:
16:00 tot 19:00
Prijs: €15,
het cenakel

Op 10 april treedt Nadezda Filippova tijdens ”Soirée de Nadezda” in Het Cenakel. Nadezda Filippova is een pianiste woonachtig in Amsterdam. Afkomstig uit Rusland, bracht de passie voor muziek haar al op jonge leeftijd naar St. Petersburg om piano te studeren. Later vervolgde ze haar opleiding aan de Universiteit van de Kunsten in Berlijn en aan het Conservatorium van Amsterdam met Willem Brons. Meer weten over dit concert van Nadezda Filippova in Het Cenakel? Lees snel verder.
Filippova trad op als soliste en in diverse ensembles in Rusland, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Hongarije, Zwitserland, Italië, VS en Nederland. De Dutch Classical Talent competitie bracht haar naar concertzalen zoals TivoliVredenburg (Utrecht), Philharmonie (Haarlem) en het Concertgebouw (Amsterdam) en Concertzaal Tilburg. Toch zoekt de pianiste altijd naar haar meest authentieke zelf en de meest directe connectie met haar publiek. Zo startte Filippova haar eigen concertreeks “Soirée de Nadezda” in 2018 in De Roode Bioscoop in Amsterdam. In deze concerten treed ze met solo programma’s op zoals nodigt ze andere musici uit om een avond gezamenlijk samen te stellen. Hier voelt de artieste de ultieme vrijheid om haar filosofie over kunst vorm te geven en met verschillende facetten van klassieke muziek kennis te maken.  “In this concert she shows her true identity” (Oene van Geel, violist and composer). Tijdens het concert op 10 april speelt Filippova sonate van F. Liszt in het Cenakel in Tilburg. Muziekliefhebbers kennen de componist zeker, al dan niet van de pretentieuze Liszt concour in Utrecht.

Maar wat als je geen ‘klassieke muziekkenner’ bent?

Je moet je je voorstellen dat Liszt een soort rockster was in zijn tijd. Een van de grootste pianovirtuozen die de muziekgeschiedenis kent. Vrouwen zwijmelde weg als hij het podium opkwam, de vleugel stoomde onder zijn vingers. Hij heeft ontzettend veel pianowerken nagelaten en toch maar één sonate (L. v. Beethoven schreef 32 sonates bij voorbeeld) . Deze ene sonata is deels autobiografisch hoewel Liszt daar zelf nooit publieke over heeft gesproken. In deze muziek kan men de invloed van Belcanto horen uit de Italiaanse opera. Een strijd met donkere kanten van de ziel, hoop en twijfel. Met andere woorden kan men het innerlijke leven van een idealist horen. Na de sonate wordt de avond met variaties van W. A. Mozart “Ah, vous dirai-je Maman” afgerond. Deze muziek klinkt bekend voor elke oor!

Meer informatie en kaarten

Voor meer informatie over het evenement en andere evenementen in Het Cenakel kan je vinden op deze website. Een kaartje voor het concert kost je €15,- en zijn te reserveren via contact@nadezdafilippova.com